Ágnes
-11 °C
-4 °C

Kitiltották a dohányosokat a nyilvános helyekről Olaszországban

2005.01.10. 11:27
A dohányzást betiltó intézkedések 2005-ben Olaszországot is elérték. Január 10- től tilos a füstölés minden beltéri nyilvános helyen.
Hétfőtől az olaszoknak tilos beltéri nyilvános helyeken dohányozniuk, a tilalom minden étteremre, bárra, klubra is vonatkozik. Az olasz lakosság közel harmada dohányzik, azonban hétfőtől szenvedélyüknek csak otthonukban, vagy kültéri helyeken hódolhatnak.

A vendéglátóhelyek 2000 eurós (közel 500 ezer forint) bírsággal nézhetnek szembe, ha nem biztosítják vendégeiknek a füstmentes környezetet, az új szabályt megszegő dohányosok büntetése 275 euró (68 ezer forint) lehet.

Boszorkányüldözés

"Ez egy igazi boszorkányüldözés, ahol a boszorkány nem a cigaretta, hanem maga a vendéglős" - nyilatkozta a Reutersnek Edi Sommariva, egy 240 ezer éttermet és bárt működtető olasz étteremlánc elnöke. Az olasz egészségügyi miniszter szerint az új törvény a passzív dohányzás veszélyei ellen nagyon hatásos. A minisztérium már korábban megindított egy dohányzás elleni kampányt, mely különösen a nőket célozta meg. "A dohányzás nem szexi" - hirdette plakátjuk.

#alt#

A már 2002-ben megszavazott törvényért még kormánykörökben sem volt mindenki oda, ezért nem január elsején, csak tizedikén lépett életbe az új szabályozás.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.