Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Kitömik a dominógyilkos verebet

2005.12.15. 20:45
A világrekordra készülő holland szervezők összesen 4,3 millió dominólapot állítottak fel, a munka közben beszabadult madár 23 ezer dominót döntött fel míg le nem lőtték. A rotterdami természetrajzi múzeum méltó módon kíván emléket állítani a védett madárnak.

Átadták csütörtökön a rotterdami természetrajzi múzeumnak azt a verebet, amit november 14-én lőttek le a leeuwardeni kiállítási csarnokban. A "Dominónap" világrekordjára készülő holland szervezők összesen 4,3 millió dominólapot állítottak fel, a munka közben beszabadult madár 23 ezer dominót döntött fel, míg az addigi munkájukat és rekordjukat féltő, bepánikolt dominórakó munkások sürgetésére egy vadász légpuskával ki nem oltotta életét.

A világszerte kiveszőben lévő faj halott példányát a helyi önkormányzat munkatársa vitte a múzeumba hűtőládában, a múzeum elsőként azt vizsgálja meg, hogy az állat tényleg a Hollandiában honos, védettnek számító háziverebek közé tartozott-e. Ha a tetem jó állapotban van, akkor kitömik és egy doboz dominóra helyezve kiállítják, ígérte a múzeum illetékese. Ha nem alkalmas a preparálásra a madár földi maradványa, akkor formalinban konzerválják és úgy állítják ki. Így is, úgy is kiemelt helyre kerül a szerencsétlenül járt madár a múzeum nagy háziveréb kiállításán, közölte a múzeum.

Nagy felháborodás


Sokan meggyászolták

A dominókra veszélyes veréb hidegvérű lelövése egyébként több fórumon is nagy felháborodást váltott ki az állatbarátokból. A verebek kedvelői szerint etikailag kifogásolható, hogy egy állat élete árán valósították meg haszontalan világrekordjukat a szervezők. A madár emlékére weboldalt szenteltek, az állatok jogait védő szervezetek felemelték hangjukat az indokolatlan erőszak miatt, és még bűnügyi vizsgálatot is kezdeményeztek védett faj illegális leölése miatt, jelentette az Associated Press hírügynökség. Kees Moeliker, a múzeum kurátora szerint az intézmény e társadalmi felzúdulást tekintetbe véve döntött a méltó elhelyezés mellett.

A háziverebet tavaly vették fel Hollandiában a védett fajok listájára, az elmúlt húsz évben több mint felével csökkent az állományuk a nyugat-európai országban.

Még nem hiteles a rekord

A dominókat döntögető veréb elpusztítójára körülbelül ötvenezer forintos büntetést szabtak ki. A "Dominónap" szervezői szerint joggal végeztek a verébbel, mivel több mint száz ember egy hónapi munkáját tehette volna tönkre a meggondolatlanul csapongó madár. A show előtt mindenestre röviden megemlékeztek a rekordkísérlet halottjáról. A láncreakciószerűen boruló sorokban végül 4 002 136 darab dominó dőlt fel a szervezők számításai szerint, ezzel megdöntve a korábbi rekordot.

A Guiness azonban még nem hitelesítette az újabb rekordkísérletet, ráadásul a holland médiumok szerint a szervezők csaltak, amikor egy ponton besegítettek a dőlni nem akaró dominóknak. Az érvényes rekordot ugyanez a holland társaság tartja 3 992 397 felborult dominóval.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.