Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Nem költözik el Segesvárról Drakula parkja

2001.12.17. 15:26
Az UNESCO világörökségi tanácsa arra kérte a román kormányt, változtassa meg a Drakula Park építési helyszínét, miután az túl közel van Segesvárhoz. A Drakula Park építésének helye Romániában már korábban kisebb belpolitikai vitát gerjesztett. A román turisztikai miniszter hajthatatlan, a kritikák nem állítják meg: példamutatóként elsőként vásárolt a múlt héten piacra dobott Drakula-kötvényekből.

Az UNESCO világörökségi tanácsa arra kérte a román kormányt a múlt hét végén: változtassa meg a tervezett Drakula Park helyszínét, miután az túl közel van a történelmileg fontos Segesvárhoz. A szervezet huszonötödik, kétévente megrendezett találkozóján Joanna Sullivan a tanács szóvivője ismertette, arra kérték a román kormány változtassák meg a park helyszínét, miután az nem hat hanem két kilométerre épül fel Segesvár városától. A legenda szerint Vlad Tepes Dracul - Drakula ihletője - 1431-ben a segesvári kastélyban született.

A két adat közötti különbség onnan adódik, hogy az UNESCO légtávolságot, míg a román kormány az úton megtett távot méri - az UNESCO szerint egy hosszasan kanyargó útról van szó. A román minisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a sajtóértesüléseket, mindenesetre nem mielőtt hivatalos panaszt kapnak az UNESCO-tól.

Belpolitikai vitát gerjesztett a park

A nyáron bejelentett projekt hivatalos indítása november ötödikén történt. A helyszín kiválasztása a román belpolitikában is kisebb vitát keltett: a nemzeti liberális Vlad Popa szenátor azt ajánlotta a parkot inkább a Bran kastély mellett építsék fel. A vádaskodások sem hiányoztak: a szenátor szerint politikai szándékok bújnak meg a terv mögött. A turisztikai miniszter, Dan Matei Agathon válaszában kifejtette: nem tehet arról, hogy az előző négyéves liberális kormányzás alatt aludtak. A Drakula Park kormányzati terv, annak bojkottja nemzeti érdekeket sért - mondta a miniszter.

A miniszter egyébként egy korábbi, civil kezdeményezést is kivédett: egy, a projekt indításának napjára tervezett zavart tárgyalással hárított el. Egy segesvári újságíró ugyanis egy alapítványt hozott létre, melynek célja a város megvédése és a terv elköltöztetése volt. A turisztikai miniszter azonban meggyőzte a civil szervezet képviselőit, miután a park terveit részletesen ismertette. A segesvári egyházak képviselői is tiltakoztak a park megépítése ellen: ők attól tartottak, hogy sátánista és istentelen fiatalok hada lepi el a környéket. Egy gyors felmérés szerint azonban Segesvár lakóinak nyolcvan százaléka támogatja a Drakula projektet.

Drakula államkötvények

A terv leghűségesebb pártfogója azonban továbbra is a turisztikai miniszter: Dan Matei Agathon elsőnek vásárolt azokból az államkötvényekből, melyeket december 12-én a terv finanszírozására dobtak a piacra. A miniszter egész novemberi fizetését 15 millió lejt (150 ezer forintot) fektetett be a kötvényekbe, Adrian Nastase miniszterelnök csupán 10 millió lejt (100 ezer forint) költött el e célból.

'Véres' információk a honlapon

A parknak egyébként már internetes honlapja is van: az angolul is olvasható Draculapark.ro-n megtudjuk, hogy a parkban felépítenek egy középkori kastélyt, egy nemzetközi vámpír intézetnek is helyet adnak, de célirányos vidámparki látványosságokat is építenek, mint Drakula körhinta és horror szoba.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.