Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Tömeges darupusztulás Békés megyében

2005.03.30. 12:34
Tíz éve nem volt olyan tömeges darupusztulás Magyarországon, mint amire kedden derült fény a Békés megyei Örménykút közelében. A mezőgazdasági művelés alatt álló területen körülbelül száz, átvonulóban lévő darumadár pusztult el, feltehetőleg mérgezés miatt.

Körülbelül száz elhullott darumadár tetemére bukkantak a Békés megyei Örménykút külterületén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai a keddi bejárás során, mondta el az Indexnek Láng Katalin zoológiai felügyelő. A védett madarak az első feltételezések szerint heveny mérgezésben pusztultak el, azt hogy pontosan hány daru veszett oda, szerda délután állapítják meg az igazgatóság szakemberei.

A természetvédelmi dolgozók nyolc, még életben lévő madarat befogtak, és a Szegedi Vadasparkba szállítottak kezelésre. A túlélő darvak gyengék, könnyen befoghatóak voltak, és jelenleg úgy tűnik, átvészelik a mérgezést, tette hozzá Láng Katalin. Az eset a növény és talajvédelmi szolgálat bevonásával vizsgálja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága, ami a terület természetvédelmi kezelője.

Heveny mérgezés


Vonuló darvak (Fotó: kmnp.hu)

A terület, ahol a döglött állatokat felfedezték, mezőgazdasági művelés alatt áll, így elképzelhető, hogy a madarak valamilyen növényvédőszer, vagy csávázott vetőmag fogyasztása miatt pusztultak el, bár a heveny mérgezés gyors lefolyása erősebb vegyszerre enged következtetni. Egy elhullott példányt már Budapestre vittek, ahol az Országos Állategészségügyi Intézetben vizsgálják majd meg, hogy mi okozta a halálát.

A daru Európa északi régióiban költő madár, nálunk nem fészkel, csapatos tavaszi vonulása során tölt kis időt főleg sík, alföldi területeken, gyakran mezőgazdasági szántókon, általában március közepétől április közepéig. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága kezelésében lévő területeken évente körülbelül négyezer daru pihen meg a Földközi-tenger medencéjében töltött téli hónapok leteltével, útban az északi költőhelyeik felé.

Ötmilliós kár

A darumadár Magyarországon védettséget élvez, egy példány eszmei értéke ötvenezer forint, a jelenlegi pusztulással körülbelül ötmilliós természetvédelmi kár keletkezett. Legutóbb 1995-ben volt hasonló tömeges darupusztulás, akkor Meggyesegyháza közelében hullott el körülbelül hatvan madár, emlékeztetett Láng Katalin. Abban az esetben foszforsav-észterre gyanakodtak a szakemberek, és bár az elpusztult állatok begyében találtak csávázott magvakat, végül nem sikerült egyérteműen megállapítani a dögvész okát.

A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentést tett a szarvasi rendőrkapitányságon, a rendőrség pedig eljárást indított, hogy a pusztulás okait feltárja.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!