Piroska
-12 °C
-2 °C

Aggódnak a magyarok a Dunáért

2006.08.24. 15:52
Egy felmérés szerint többségünk az ivóvíz miatt tartja fontosnak a legnagyobb hazai folyót, amit leginkább a lakossági szennyvíztől kellen óvni. A vízzel takarékoskodni azonban kevesek szeretnek.

A magyar lakosság a Duna fő értékének az ivóvíz biztosítását tekinti, a legjelentősebb veszélyforrásnak pedig az ipari szennyezést tartja, derül ki a WWF Magyarország és a Cognative Kft. legfrissebb felméréséből, aminek eredményét a jelenleg zajló Víz Világhét alkalmából ismertették csütörtökön. A reprezentatív felmérés június és július során, két alkalommal, a 15 éves és idősebb magyar városi lakosság körében készült.

A megkérdezettek 88 százaléka szerint az ivóvíz biztosítása egyike a Duna legfontosabb értékeinek, 69 százalékuk említette ezt a szempontot az első helyen. Az áruszállítás, személyhajózás, üdülést csak elhanyagolható arányban említették az első helyen. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem tartják fontosnak, hiszen az áruszállítást 63 százalék, a személyhajózást 58 százalék, a gazdag élővilágot 54 százalék, míg az üdülést, kirándulást 51 százalék nevezte meg a folyó egyik jelentős értékeként. A folyó mentén található szép tájakat az emberek 48 százaléka, a halászatot 35 százalékuk említette kiemelt fontosságúként.

Veszélyeztetettség

A legsúlyosabb veszélyeztető tényezők között a lakosság háromnegyede az ipari szennyezést emelte ki. A lakossági szennyvizet 90 százalék, a szemetelést 79 százalék, a mezőgazdasági szennyezést 69 százalék nevezte meg még komoly veszélyforrásként. Kisebb számban bár, de még mindig meghatározó kör, 47 százalék említi az ártéri területek csökkenését, 36 százalék a természetes kanyarulatok átvágását, és 32 százalék a duzzasztó gátakat, illetve vízerőműveket veszélyforrásként.

A természetes kanyarulatok átvágása esetében látszik leginkább a személyes érintettség befolyása: míg a többi esetben nem mutatható ki összefüggés a megkérdezett lakóhelye és a válaszok között, addig ezt a veszélyeztető tényezőt nagyobb arányban említették az Észak-Dunántúlon élők.

Arra a kérdésre, személy szerint mit tenne a Duna megóvása érdekében, a lakosság 76 százaléka mondott valami konkrétumot. Legtöbben, 61 százalékuk azt válaszolták, nem szemetelnek, ugyanakkor csak 35 százalék nevezte meg a vízzel való takarékoskodást, 16 százalék a környezetkímélő beavatkozások támogatását vagy károkozás esetén 10 százalék az illetékes hatóságok értesítését.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.