Piroska
-12 °C
-2 °C

Újabb Ebola-járvány Kongóban?

2003.02.18. 16:11
Feltételezhetően az Ebola-vírus miatt halt meg közel hatvan ember a Kongói köztársaság észak-nyugati részén, állították egészségügyi illetékesek kedden. Szakértők szerint a fertőzött főemlősök húsának fogyasztása okozza a járványokat Kongóban.
A kongói egészségügyi minisztérium jelentése szerint 58 emberrel végzett az Ebola vírus az ország észak-nyugati tartományaiban. Ugyanakkor az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO szerint 59 ember vesztette életét az eddig regisztrált 73 beteg közül. A mostani járvány főleg a gaboni határ mellett fekvő Kelle és Mborno megyéket érinti, ahol ez már a második feltételezett járvány az elmúlt tizenkét hónapban.

A két megye mintegy 700 kilométerre fekszik a fővárostól, Brazzavilletől. A vidéket körbezárták, és lakóknak tilos elutazniuk. Szakértők szerint fertőzött majomhús okozta a mostani megbetegedéseket. Közép-Afrikában a hatóságok óvnak a majomhús fogyasztásától, de a legtöbb helyi lakos nem jut más ennivalóhoz, jelentette az AP.

Ebola

Az Ebola vírus egy folyóról kapta a nevét, ahol a betegséget először jegyezték fel 1976-ban. Az Ebolának eddig nincs ismert ellenszere. A vírus testnedvekkel terjed, erős belső vérzést okoz, és erősségétől függően a fertőzöttek 50-90 százalékát megöli. Az Ebola-vírus legalább 73 embert ölt meg Kongóban és Gabonban 2001 októbere és 2002 februárja között. A hatóságok szerint az akkori fertőzéseket is a fertőzött emlősök húsa okozta. A legsúlyosabb járvány 1995-ban érte el Kongót, akkor 250 ember vesztette életét.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!