Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Egymilliárdot ér a lottóötös

2003.06.06. 13:35
A háború utáni első lottóötöst Ring Sándorné nyerte 1957-ben, a kasszánál 855 000 forintot vehetett fel. Ha valakit a hétvégén érne hasonló szerencse, akkor szinte biztosra vehető: nevét nem kívánná nyilvánosságra hozni. Ez érthető, hiszen az esetleges nyertes lehet Magyarországon a negyedik fogadó, aki egymilliárd forintot nyert lottószelvényével.
Az ötöslottósorsolások történetében a negyedik fogadót teheti milliárdossá a Szerencsejáték Rt. Legutoljára alig fél évvel ezelőtt vehetett fel egy szerencsés házaspár huszonkilencmillió híján hárommilliárd forintot. Akkor hosszú heteken át halmozódott a nyeremény, az országon valóságos lottóláz lett úrrá, egy-egy alkalommal jóval tízmillió felett volt az eladott szelvények száma.

Megmagyarázták

A teljes halmozódást a rendszerváltozás után vezették be, vagyis öttalálatos szelvény hiányában annak nyereményalapja az esetleges következő heti nyertest gazdagítja. A halmozódás bevezetésekor egyébként - derül ki a Szerencsejáték Rt. honlapjáról - húsz forintba került egy lottószelvény. Tizenhét heti halmozódás után tizenhárom öttalálatos szelvény volt. Azzal magyarázták a telitalálatosok nagy számát, hogy a 9-es és a 21-es szám is a kihúzottak között volt.

A különféle formában a 18. század óta létező hazai lottójáték legfurcsább időszakát a második világháború után élte. Lottó helyett tervkölcsönt, majd békekölcsönt bocsátottak ki, a szerencsés nyertesek a kötvény névértékének sokszorosát nyerték. Az 56-os forradalom után kormányhatározat született a hazai lottójáték bevezetéséről. Az első lottósorsjegy 3 forint 30 fillérbe került, az öttalálatos elméleti esélye azonban azóta sem változott: 1: 43 949 268. A legtöbb embert alighanem ez tartja vissza attól, hogy megkísértse a szerencsét.

Ringné

A lottóban az első ötöst 1957-ben, a 6. héten érte el özvegy Ring Sándorné, 855 000 forintot ért. Az újság még azt is megírta, hogy a nyertes Budapesten, a XI. kerületben lakott, a szelvény kitöltése előtt sorba vette gyermekei életéveit: Misi akkor 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Ez volt az öt nyertes szám is, és ezzel Ring Sándorné divatba hozta a családi számokat.

Hogy ki nyeri a legközelebbi ötöst, azt nem tudjuk, de hogy mélyen hallgatni fog, arra bárki mérget vehet.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!