Mária
-7 °C
3 °C

Veszélyben a világ első átültetett keze

2000.05.02. 13:36
Az első ember a világon, akinek a karjára egy idegen kezet ültettek át, a felelőtlensége miatt könnyedén elveszítheti a donortól kapott végtagot. A másfél évvel ezelőtti átültetés óta az Új-zélandi Clint Hallam már többször eltűnt, és hetekig nem járt a megfelelő kezelésekre. Most az ausztráliai Perth-ben mindent megtesznek az orvosok, hogy megmentsék a férfi kezét a lelökődéstől.

A kéz lelökődik, vagy használhatatlan lesz a legrosszabb esetben.
A perthi Sir Charles-Gairdner kórház szóvivője hétfőn megerősítette, hogy a 49 éves Hallam erős gyógyszereket kap, hogy a szervezete nehogy megtámadja az idegen kezet. Lehetséges, hogy a férfit rövidesen az Egyesült Államokba szállítják, hogy ott további kezelést kapjon.

Valószínűnek látszik, hogy az új-zélandi férfi tisztázatlan csetepatéival és az önuralom hiányával maga is hozzájárult az 1998 őszén Franciaországban (Lyonban) felvarrt kéz lehetséges elvesztéséhez. Hallamot arra kötelezték a 13 órás műtét után, hogy minden héten jelenjen meg a kórházban kezelésen, szedje a gyógyszereit, és végezzen gyakorlatokat. A műtét egyébként példa nélküli, egy motorbalesetben elhunyt 41 éves donor kezét ültették át a férfi karcsonkjára.

A világszerte feltűnést keltett sikeres kézátültető műtét után Hallam egyszer már hetekre eltűnt. Akkor az Egyesült Államokban bolyongott, és újságírók nyomozták ki a hollétét. Francia orvosai sokáig semmit nem tudtak a páciensükről, amikor meglepetésükre egy televíziós talkshow vendégeként bukkant fel.

Az új-zélandi férfi egyszer már átrázta a francia orvosokat, akik végrehajtották rajta ezt a példátlan és sokat kritizált műtétet. Hallam csak röviddel a 13 órás műtét előtt vallotta be az orvosoknak a bűnözői múltját. Ezzel a háttérrel alig hihető, hogy őt választották volna a költséges transzplantáció alanyának.

Hallam a saját kezét 1984-ben egy körfűrészes balesetben veszítette el, egy új-zélandi börtön műhelyében. Ekkor ott csalás miatt két évet kellett leülnie. Franciaországban tavaly év végén csak 25 ezer francia frank (egymillió forint) megfizetésével kerülhette el a bankkártyás csalás miatt ellene indított büntetőeljárást.

Tavaly a kéztranszplantált beteg azt nyilatkozta, reményei szerint egyszer még megtanulhat zongorázni. Akkoriban már képes volt egyszerű mozdulatsorokat végrehajtani, például tartani egy csészét, vagy úszni.

Ezen a hétvégén ismét arról szóltak a hírek, hogy Hallam eltűnt, és ismeretlen helyen tartózkodik. Most úgy néz ki, hogy a bűnözői múltja miatt Ausztráliából is kiutasítják. Az átültetés egyik vezetője, Dr. Jean-Michel Dubernard egy rádióadásban kifejtette, hogy Hallam első eltűnése után ugyanígy fennállt a lelökődés veszélye, de még idejében közbeléptek a megfelelő terápiával.

Dubernard további adatokat vár, hogy szökevény betege állapotát meg tudja ítélni. "A kéz lelökődik, vagy használhatatlan lesz a legrosszabb esetben. Ekkor amputálni kell, és Hallam alkarja gyakorlatilag ugyanabba az állapotba kerül, mint az átültetés előtt volt."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!