Vilma
-8 °C
3 °C

Enyhítette a bíróság a hajléktalanverő rendőrök büntetését

2002.05.09. 13:16
Kapcsolódó cikkek (1)
A korábbi vallomások szerint a rendőrök ütésekkel és rúgásokkal, röhögve bántalmazták a hajléktalant. A bíróság azonban elfogadta azt az érvelést, hogy jogszerű volt az intézkedés, és csak dorgálás történt.
Jelentősen enyhítette a Fővárosi Bíróság (FB) csütörtökön kihirdetett másodfokú jogerős ítéletében annak a három rendőrnek a büntetését, akik egy hajléktalant bántalmaztak január 14-én a fővárosban.

Az eljárás adatai szerint a rendőrök jogszerű intézkedésük során sérülést nem okozó "dorgálásban" részesítették a hajléktalant, "kokit" adtak neki, egészen kicsit megütötték, megrúgták.

Videofelvétel volt a bizonyíték

Az Oltalom Karitatív Egyesület videofelvételt készített arról, amint a rendőrök bántalmaznak egy hajléktalant a VIII. kerület egyik melegedőjével szemben - így kerülhetett bíróság elé az ügy. Az eset azt követően történt, hogy az egyik hajléktalan meglopta társát. A helyszínre egy rendőr, és két civil ruhás nyomozó szállt ki. A pénz átadására szólították fel az illetőt, aki ennek nehezen tett eleget. A szálló vezetője elmondta: a rendőri intézkedés során a férfit nekivágták a kerítésnek, a fejét megütötték és távozásuk előtt bele meg is rúgták. Mindezt vigyorogva tették, vagyis ütöttek, röhögtek és elmentek- mondta a vezető, aki a kerületi rendőrkapitányhoz fordul az ügyben.

Első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság nyolc havi - két évre felfüggesztett - szabadságvesztéssel sújtotta a rendőröket, ami -jogerőre emelkedése esetén - a testülettől való eltávolításukhoz vezetett volna.

Védői fellebbezés folytán azonban az FB elé került az ügy, ahol az első- és másodrendű vádlottak büntetését egyaránt négyhavi - egy évre felfüggesztett - szabadságvesztésre enyhítették, és egyúttal előzetes mentesítésben részesítették őket.

Továbbra is rendőrök maradhatnak

A harmadrendű vádlott büntetése 100 ezer forintot meghaladó pénzbüntetés.

Így mindhárom elítélt rendőr büntetlen előéletűnek tekintendő, nem kell őket a rendőrségtől automatikusan eltávolítani, szolgálatban megtartásukról az arra jogosult szerv dönthet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.