Magdolna, Léna
10 °C
28 °C

A madárinfluenza elterjedése évekig tarthat

2005.10.27. 16:18
Az Európai Unió által létrehozott Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ Budapesten mutatta be a madárinfluenzával kapcsolatos megállapításait. A sajtótájékoztatón Rácz Jenő fontos tanácsokat adott az újságíróknak.

"A madárinfluenza jelenleg ugyan kis kockázatot jelent az emberre, de ahogy Ázsiából Európába átterjedt, az elgondolkodtató" - mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Jakab Zsuzsanna, az Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ (ECDC) igazgatója. A Stockholmban székelő intézetet az Európai Unió hozta létre 2005 májusában. A szervezet a madárinfluenzával kapcsolatban adta ki a napokban megállapításait.

Az ECDC szerint a H5N1 madárinfluenza vírus a jelenlegi formájában nagyon kis kockázatot jelent az emberekre. A betegségben közel 150 millió madár pusztult el eddig Dél-Kelet Ázsiában. Mégis, mindössze százhúsz ember fertőződött meg, és ebből hatvan halt bele a betegségbe.

Nem csak madár, már kutya és ló is

Külön kell kezelni a madárinfluenzát, mint egészségügyi kihívást, és egy emberről emberre terjedő betegség lehetőségét. Ez a lehetőség valószínűleg elkerülhetetlen. A járvány elterjedése akár évekig is eltarthat, és egyáltalán nem biztos, hogy a H5N1 madárinfluenzából alakul ki. Egyéb influenzavírus törzsek, mint az Észak - Amerikában jelenleg is pusztító kutya- és lóinfluenza is veszélyt jelenthetnek, áll a ECDC szakvéleményében.

A védekezés elsősorban azoknak lehet fontos, akik madarakkal közvetlenül érintkeznek, vagy részt vesznek a baromfi állomány ritkításában. Nekik javaslott a kesztyű és szájmaszk viselése, valamint a szezonális influenza elleni védőoltás beadása.

Bár statisztikailag nagyon alacsony annak a veszélye, hogy valaki két típusú influenzával egyszerre fertőződjön meg, a következménye azonban katasztrofális lehet, ugyanis így már létrejöhet az emberről emberre terjedő változat.

Azok, akik nem dolgoznak csirkékkel, csak eszik őket, potenciálisan nincsenek veszélyben. Elég, ha nem nyúlnak döglött madárhoz, és evés előtt megfőzik vagy megsütik a szárnyast. A madárinfluenzával érintett külföldi területekre is nyugodtan utazhat mindenki, csak kerülni kell a baromfitelepeket és a madárpiacokat, áll a jelentésben.

Az újságírók terjesztik a madárkórt

"Sem a pánik nem jó, sem az elbagatellizálás" - mondta a sajtótájékoztatón megjelent Rácz Jenő egészségügyi miniszter. Az oltóanyag készen áll, és márciusra meglesznek a nemzetközi engedélyek is. Ez viszont csak azt jelenti, hogy a technológia adott, de a szert valószínüleg nem kell felhasználni. Az unió kidolgozott már egy virtuális forgatókönyvet, amit a fertőzés terjedése esetén kellene követni, de ennek alkalmazására egyelőre nincs szükség. Mindenesetre a gyártókapacitás adott, hogy szükség esetén ellássuk egész Európát, vagy a szomszédos országokat, mondta Rácz.

Mind a nemzetközi, mind a hazai szervezetek korrektül tájékoztatják a lakosságot, a sajtóról azonban ez nem mondható el, mondta a hazánkban tapasztalható pánikra utaló kérdésekre válaszolva Rácz Jenő. Ezért a miniszter aláírásával az összes szerkesztőségbe eljuttatnak egy levelet, amiben kérik az újságírókat a pontos munkára, és felajánlják, hogy aki kéri, az részt vehet egy virológiai tanfolyamon. A sajtó felelőssége ebben a kérdésben hatalmas, tette hozzá Rácz.