Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Rábólintottak az első teljes arcátültetésre

2006.10.26. 11:19
Még az idén sor kerülhet az első teljes arcátültetésre. A brit orvosi kamara etikai bizottsága engedélyezte a hampsteadi Royal Free Hospital orvoscsoportjának eljárását.

Engedélyezte a brit orvosi szövetség etikai bizottsága a hampsteadi Royal Free Hospital orvoscsoportjának az első teljes arcátültetés végrehajtását. A bonyolult műtét három orvoscsoport összehangolt, legalább tizenöt órás munkájával hajtható végre, írja a Daily Mail.

A műtéti eljárást már júniusban engedélyezésre terjesztették elő, de a brit sebészek királyi kollégiuma késleltette az engedélyezést. Ennek leginkább a szakmai féltékenység lehetett az oka, mivel az orvoscsoport nem kérte ki a kollégium véleményét, csak az etikai bizottságét.

A Royal Free Hospital sebészei tizenkét éve dolgoznak a megfelelő eljárás kidolgozásán. Az orvoscsoport szerint az arcátültetés igazi hatása pszichikai, sokat tehet a súlyos torzulást szenvedett emberek önbecsülésének helyreállításáért.

A műtéti eljárás ellenzői pont ezt hozzák fel ellenérvként. Vagyis, hogy a műtét nem életmentő, csak életminőség-javító beavatkozás.

A bírálók attól is tartanak, hogy az arcátültetetben a donor rokonai elhunyt szerettükre ismerhetnek. Az orvoscsoport szerint a számítógépes szimulációk szerint a műtött nem fog a donorra emlékeztetni.

A Royal Free orvosai eddig 34 lehetséges pácienst kérdeztek ki, de egyelőre még nem jelölték ki, melyikükön hajtják végre elsőként az operációt.

A világon eddig Franciaországban hajtottak végre egy részleges arcátültetést. Isabelle Dinoire a műtét óta folyamatosan arról beszél, mekkorát javult az életminősége.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.