Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Nem segített a süllyedő hajónak

2006.02.07. 15:30
Egy egyiptomi komp kapitánya kedden beismerte, hogy a segítségkérés ellenére sem segített a bajba jutott és elsüllyedt el-Szalam Boccaccio 98 nevű hajónak. Döntését azzal indokolta, hogy meg akarta védeni saját utasait.

Szalah Dzsoma az egyiptomi Al-Ahram című napilapnak adott nyilatkozatában beismerte, hogy a Vörös-tengeren megsebzett hajó segítséget kért tőle, ő azonban nyugodt vizekre kormányozta hajóját, hogy elkerüljön egy „második katasztrófát”, jelentette a BBC.

„Azért döntöttem úgy, hogy nem fordulok vissza segíteni, mert meg akartam óvni a hajómon utazó 1800 utas életét” – mondta Dzsoma.

Az el-Szalam Boccaccio 98 pénteki katasztrófája közel 1000 halálos áldozatot követelt. Eddig az is kérdéses volt, hogy a bajba jutott hajó adott-e le egyáltalán segélykérő jelzést.

Dzsoma azt állítja, hogy az el-Szalam Boccaccio 98 legénysége rádión hívta a Szent Katerinát, és arra kérték, forduljon vissza és siessen a segítségükre. Dzsoma megijedt a hívástól, nem akarta, hogy elsüllyedjen a hajója, „különös tekintettel a rossz időjárási viszonyokra és a magas hullámokra”.

Dzsoma úgy oldotta meg a helyzete, hogy jelezte a környéken fellelhető hajóknak a fenyegető veszélyt, és megkérte őket, hogy segítsenek. A segélyhívás mégsem érkezett meg időben, csak hét órával a hajó süllyedése után tudták megkezdeni a mentést.

A szerencsétlenül járt komp kapitánya sem viselkedett különbül, az elsők között hagyta el a süllyedő hajót.

Mindkét hajót az egyiptomi el-Szalam Tengerhajózási Társaság üzemeltette. A társaság egyiptomi Szafaga kikötővárosában található irodáit az áldozatok feldühödöt rokonai hétfőn megrohamozták.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!