Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Rekordközelben a Tisza Szegednél

2006.04.15. 16:13
Rövid időre apadni kezdett a Tisza Szegednél, mert a Vajdaságban átcsapott a folyó a védőgátakon. Ettől a város még nem menekült meg, továbbra is rekordáradást várnak hétfőre. A polgármester korlátozta a városiak közlekedését.

A lakosságot is érintő korlátozásokat vezettek be Szegeden, ahol két napon belül minden eddiginél magasabban, 960 centiméter felett tetőzhet a Tisza. Botka László polgármester szombat délutáni bejelentése szerint szombat este 8-tól vasárnap hajnali 6-ig csak az árvízvédelmi munkálatokon dolgozók közelíthetik meg a városon belüli töltéseket, a rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik.

Szombaton 14 órától a tömegközlekedési járművek Szegeden ingyenesen vehetők igénybe.

A polgármester azt kérte a lakosságtól, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a személygépjárművek használatától, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a védekezést akadályozó járműveket figyelmeztetés nélkül, azonnal elszállítják. A város teljes közigazgatási területén szivattyúzási tilalmat rendelnek el a magántulajdonú ingatlanokban.

A Tisza vízszintje szombaton reggel Szegednél 939 centiméter volt, ez 10 centiméterrel haladja meg a 2000-es árvíz szintjét; a folyó folyamatosan árad, egy nap alatt 13 centimétert emelkedett a vízszint. Szombat hajnalban a Tisza vízszintje 940 centiméterre emelkedett, utána azonban mérsékelt apadás volt tapasztalható, ennek oka, hogy Tiszasziget alatt, a Vajdaságban a Gyálai nyári gáton átcsaptak a hullámok és megkezdődött a védmű mögötti mélyebben fekvő terület feltöltődése.

Szombattól katonai helikoptereket is bevontak a védekezési munkálatokban, melyek esetleges légi szállításhoz végeznek felderítő munkát. Szeged belvárosában buzgár tört fel, de ellennyomó medencével sikerült lokalizálni az intenzív szivárgást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!