Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Behozhatják a H5N1-et Magyarországra a hattyúk

2005.10.26. 16:32
Kapcsolódó cikkek (1)
A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 törzse okozta a Horvátországban elhullott hattyúk halálát. Az egyik elpusztult madár a Balaton mellől származott, Balatonfüreden gyűrűzték meg idén szeptember 9-én. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a vírust Magyarországon kapta volna el.

A Horvátországban elhullott hattyúnak tehát Magyarországon, a Balatonon volt a költőhelye. A balatoni állomány egy része a költés és a vedlési időszak után Magyarországon telel át, másik részük "szezonális kóborlásba kezd", azaz szomszédos országok halastavain tölti a telet, mondta el az Indexnek Karcza Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület gyűrűzési részlegének a vezetője. Annyi biztos, hogy a madarat szeptemberben még egészségesen gyűrűzték meg.

Ilyen gyűrűt kapott a Horvátországban elhullott hattyú is(Fotó: MME)

A madarak a szezonális kóborlásból tavasszal térnek vissza, így elvileg adott a lehetőség, hogy behurcolják az országba a vírust. "Gyakorlatilag is nagy esély van erre" - mondta el az Indexnek Varga János, a Szent István Egyetem Állatorvostumányi kar Járványtani és Mikrobiológiai tanszékének profeszora. Az emberre is veszélyes vírust akár a kóborló hattyúk is behurcolhatják az országba, tavasszal, a nagy madárvándorlás beindulásakor pedig még tovább nő a járvány veszélye. "Nem lennék meglepődve, ha Magyarországon is kialakulnának gócok" - mondta Varga. Nem véletlen, hogy szerdán pont arról egyeztettek a járványügyi szakemberek a vadászokkal, hogy nem csak az elhullott, de a kilőtt és befogott állatokból is mintát vesznek a járvány mihamarabbi megállítása érdekében.

Nem tudni, hol fertőződött meg

A 10JJ jelű gyűrűvel jelzett madarat Szeptember 22-én még Balatonfüreden figyelték meg. A Horvátországi Madárgyűrűzési Központ közölte, hogy a madár, több társával együtt október 19-én érkezett a területre, és még ugyanazon a napon 12 madár pusztult el. A madárinfluenza egy-három napi lappangás után szinte azonnal végez a hattyúkkal és a tyúkokkal, a vadkacsák azonban akár tünetmentesen is túlélhetik a fertőzést. Mivel a vírus "magas patogenitású", azaz gyorsan végez áldozatával, a Horvátországban elhullott magyar hattyú esetében a rendelkezésre álló információk alapján megállapíthatatlan, hogy Magyarországon vagy máshol fertőződött meg.

Varga szerint a Magyarországról elszármazott hattyú esete sem ad okot a pánikra. Mint mondta, a hetvenes évek elejétől a nyolcvanas évek közepéig a Hortobágyon rendszeresen találtak madárinfluenzás állatokat. Akkor a fertőzött állományok leölésével "szép csendben" megoldották a problémát. 1997 óta, amikor a H5N1 először fertőzött meg embereket is, azonban folyamatos a pánik, pedig eddig egyik madárinfluenzával fertőzött emberből vett minta esetén sem találták nyomát géncserének, a vírus mutálódásának.

A magyar hattyút még vizsgálják

A Horvátországban elpusztult magyar hattyút még nem vizsgálták meg a kinti szakemberek, mondta Batiz András a témával kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatóján. A madárinfluenzával bizonyítottan fertőzött madár ugyanis nem azonos a most megtalált, Magyarországon meggyűrűzött hattyúval. A horvát szervek szerint a vizsgálatok eredményei leghamarabb pénteken lesznek ismertek. Ha az eredmény pozitív lenne, akkor sem biztos hogy nálunk fertőződött meg az állat, mondta Batiz András.

Valójában a Horvátországban elpusztult hattyúk mindegyikéről bebizonyosodott, hogy madárinfluenzában pusztultak el, mindössze az kérdéses még néhány esetben, hogy a vírus az emberre is veszélyes H5N1 törzse okozta-e a megbetegedéseket. A horvát szakhatóságok szerint azonban szinte bizonyos, hogy mindegyik elhullott hattyú azonos csoporthoz tartozott.

A sajtótájékoztatón Rácz Jenő egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a vírus elleni védőoltás törzskönyveztetése az utolsó szakaszába lépett. Ez azt jelenti, hogy hamarosan forgalomba hozható a szer. A nemzetközi bevezetésre azonban még legalább márciusig várni kell, mert ahhoz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélye is szükséges.

A kormány döntése alapján a baromfiüzemekben dolgozóknak az év végéig ingyen biztosítják a normál, A típusú influenza elleni oltást, ha kérik. Ez nagyjából húsz-huszonöt ezer embert érint majd, mondta Rácz Jenő.

Kényszervágás, karantén

A vírus terjedésének megakadályozására a környező falvakban, három kilométeres körzetben összesen 17 ezer baromfit öltek le a hét végén. Szombaton újabb hattyútetemeket találtak a Grudjnak-tótól 15 kilométerre lévő Nasice település tavában, s ennek három kilométeres körzetében is elpusztítottak 10 ezer baromfit. A hatóságok szerint az elpusztult hattyúk mind ugyanahhoz a góchoz tartoztak, ezért valószínű, hogy a weybridge-i eredmény érvényes a nasicei tetemekre is.

A horvátországi hattyúkkal kapcsolatban az már korábban bebizonyosodott, hogy halálukat a madárinfluenza H5 vírustörzse okozta. A madárpusztulás hírére az EU szigorította a horvát madárbehozatalra vonatkozó szabályokat, a héten pedig már teljes tilalmat rendelt el az élőállatok importjára.

Nem voltak influenzások a szegedi galambok

Időközben kiderült, hogy nem madárinfluenza-vírustól pusztultak el a hét végén, Szegeden talált galambok. Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője közölte, a szakemberek feltételezik, hogy a galambok begyében talált növényvédőszeres napraforgómag okozhatta a galambok pusztulását, de konkrét eredmény csak napok múlva lesz. A hét végén Szegeden, a belvárosi híd alatt több galambtetemet talált egy helyi lakos. A helyszínen öt frissen elhullott, illetve tizenkét korábban elpusztult galambtetemet számoltak össze, illetve találták egy fiókát is.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.