Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Nem gyújtogatás okozta a Fotex-tüzet

2001.08.06. 16:21
Az eddigi vizsgálatok szerint nem gyújtogatás okozta a Fotex épületében keletkezett tüzet. Feltehetőleg valamilyen műszaki berendezés meghibásodása van a háttérben, de a vizsgálat eredményére több hónapot is várni kell még. A lángok a Gong-express raktárában pusztítottak, ahol DVD-lemezeket, illetve videokazettákat tároltak. Az oltás során megsérült tűzoltók már elhagyhatták a kórházat.
Az eddigi vizsgálatok során nem találtak olyan nyomokat, amelyek azt feltételeznék, hogy a Fotex Reitter Ferenc utcai épületében gyújtogatás történt - nyilatkozta az Indexnek Halasy Jenő, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság tűzvizsgálati osztályának vezetője. A leégett második emeleti raktárat hétfő délelőtt vették először szemügyre, a végleges eredmény több hónap múlva várható.

A tüzet okozhatta egy elektromos berendezés meghibásodása is, ezért további szakértők kirendelésére volt szükség. A szétégett tárgyakból anyagmintákat vettek, amelyeket laboratóriumban vizsgálnak meg. Halasy Jenő merész ötletnek tartja, hogy benzint locsoltak szét az épületben, majd meggyújtották. A raktár ugyanis le volt zárva, egy ilyen tüzet pedig egy eldobott cigarettacsikk is okozhat. A vizsgálat további feladata még a személyi felelősség megállapítása, amennyiben szó lehet róla.

Öt órán át oltották a tüzet

A Fotex tulajdonában lévő XIII. kerületi épület péntek este negyed tizenegykor gyulladt ki. A lángok a Gong-express által bérelt második emeleti raktárban pusztítottak. Itt főként DVD-lemezeket, illetve videokazettákat tároltak. A tüzet csak hajnali három órára tudta megfékezni a több mint száz tűzoltó.

Az oltás során négyen megsérültek, egy tűzoltót füstmérgezés gyanúja miatt kellett kórházba szállítani. A többiek kezét üvegcserepek vágták el, egy tűzoltó pedig elesett, neki a könyökét kellett összevarrni. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője az Indexnek elmondta: szerencsére a kórházba került kollégájukat már kiengedték, csak megfigyelés miatt tartották bent rövid ideig.

Kényes téma a Fradi

A Fotexet az utóbbi időben gyakran emlegetik együtt a Fradival, ezért minden alapot nélkülöző pletykák kezdtek keringeni - nyilatkozta az Indexnek egy névtelenséget kérő alkalmazott. Itt egy olyan tűzeset történt, amely bármely raktárba előfordulhat - vélekedik. Elmondása szerint nem lehet szó gyújtogatásról, valamilyen műszaki problémára vezethető vissza az eset. Az épület szerkezetében szerencsére nem esett kár, az érintett cég pedig biztosítva volt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.