Emőke
8 °C
19 °C

Erős földrengés Iránban

2005.02.22. 07:26
Több mint négyszáz halottja és ezer sebesültje van annak a nagy erejű földrengésnek, amely helyi idő szerint kedden reggel rázta meg Irán középső részét - közölte az iráni állami rádióban Kerman tartomány egyetemi kórházának igazgatója.

Az iráni televízió első jelentése szerint a földmozgás Zarand városának térségében, néhány perccel reggel 6 óra előtt történt és a Richter-skála szerint 6,4 erősségű volt. A katasztrófa több falvat érintett, s az első hírek szerint számos épület romba dőlt.

"Az első jelentések szerint négyszázan meghaltak, ezren megsebesültek", nyilatkozta az állami tévének Ali Komszari, Kerman tartomány kormányának szóvivője. A zarandi városi kórház igazgatója ötezer sérültről számolt be, a hatóságok szerint ebben a kisebb karcolások miatt elsősegélyben részesítettek is benne vannak. Mosen Szalehi, a kermani katasztrófavédelem igazgatója szerint a földrengésben érintett falvak 20-70 százalékban elpusztultak.

Nőhet az áldozatok száma

2003 decemberében a közeli Bam városában egy hasonló erejű földrengés harmincegyezer halálos áldozatot követelt. A mostani rengések azonban megkímélték a sűrűn lakott nagyvárosokat, inkább a kevésbé népes vidéki területeken pusztítottak. "Zarandban és Kermanban alig néhány fal omlott össze, sebesültekről nem érkezett jelentés", nyilatkozta a Guardiannek Dzsahanbaks Kandzsáni, a belügyminisztérium szóvivője.

A földrengés által sújtott térségek pontos nagysága egyelőre nem ismert. A földmozgás epicentruma Kerman városától 56 kilométerre volt. Az iráni televízió szerint a hatóságok azonnal mentőautókat, illetve mentőosztagokat küldtek a helyszínre. A hatóságok ennek ellenére az áldozatok számának emelkedésétől tartanak, mert számos falut még nem tudtak elérni a mentőalakulatokat.

Pániktól tartanak

A földrengés számos utat használhatatlanná tett, és elvágta a telefonos összeköttetéseket is, ezért helikopterekkel próbálják kimenteni a szerencsétlenül jártakat. A rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy ne rohanjanak tömegesen a természeti csapás színhelyére, mert ezzel a mentést akadályozzák.

Iránt - mivel egy geológiai törésvonalon fekszik - igen gyakran sújtják földrengések. A XX. században legalább húsz pusztító erejű földrengés volt az országban, és ezekben több mint 140 ezren haltak meg.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.