Miklós
-7 °C
2 °C

Rekord méretű özönvíz Dél-Franciaországban

2003.12.04. 13:55
Több mint százéves rekordot döntött meg a Rhone vízhozama, amely a francia délvidéken három napja kezdődött özönvízszerű esőzések nyomán szerdán másodpercenként 13 ezer köbmétert ért el. Legutóbb a XIX. század végén regisztráltak hasonló értéket. Az ítéletidő következtében eddig öt ember vesztette életét.
A Rhone Földközi-tegneri deltavidékén a vízszint csütörtökön, az esőzések alábbhagyásával már apadni kezdett, a vízhozam másodpercenként már "csak" 12 875 köbméter volt. A francia hatóságok úgy tájékoztatták a BBC-t, hogy ugyan Marseille és környéke már "túl van a nehezén", a Herault-folyó környéki borvidéken még romolhat a helyzet, mivel ott csütörtökön reggel emelkedni kezdett a víz szintje.

Tekintse meg képeinket!
A folyó által elárasztott, illetve az áradástól fenyegetett körzetekből szerda estéig 25 ezer embert költöztettek ki, a mentőakciókban több száz tűzoltó, 134 rohamkocsi, 7 helikopter vett részt, 4000 tűzoltó-mentőt és 2000 katonát helyeztek készenlétbe. Főleg az autóikban, házaikban vagy fák tetején rekedt embert kellett kimenteni.

Az áradásnak a jelentések szerint öt halálos áldozata volt. A BBC információi szerint egyikük egy elárasztott alagútban rekedt Marseille-ben, egy másik Orange-ban zuhant a megáradt folyóba, három embert pedig az áradás sodort el.

Városok ivóvíz nélkül

A kedd óta tartó esőzések nyomán csütörtökre virradó éjjel kétszázszor riasztották a mentőegységeket. 250 ezer háztartásban szűnt meg az ivóvíz-szolgáltatás, mert a környéket ellátó kutakat elöntötte az árvíz. A legsúlyosabb a helyzet a 130 ezer lakosú Nimes-ben, Gard megye fővárosában és a körzet második legnagyobb településén, a 40 ezer lakosú Ales-ban. Csütörtökön teherautókon palackozott vizet kezdtek szállítani a helyieknek.

Az áradások miatti üzemzavarok kövezkeztében 25 ezer telefonvonal vált használhatatlanná a régióban, akadozik a vasúti közlekedés és több száz közút járhatatlan.

Gyorssegély a károsultaknak

A nyári kánikula után bekövetkezett új természeti csapás hírére a párizsi kormányzat azonnal riadókészültségbe helyezte magát. Már kedden este válságtanácskozáson döntött a kormány a legszükségesebb teendőkről. Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök tizenkét millió euró gyorssegély kiutalására adott utasítást az árvízkárosultak megsegítésére.

A kormány a felmelegedést okolja

Jacques Chirac elnök szerdán, útban Tunézia felé, megállt a katasztrófa sújtotta körzetben, hogy szolidaritásáról biztosítsa a helyieket. A demonstratív látogatásra elkísérte Nicolas Sarkozy belügyminiszter és Roselyne Bachelot környezetvédelmi miniszter is.

Bachelot asszony fontosnak találta hangsúlyozni, hogy ezúttal a meteorológiai intézet előrejelzései alapján a hatóságok időben tájékoztatták a lakosságot a várható veszélyről, s a kormány időben hozta meg a szükséges intézkedéseket. Rámutatott arra, hogy Franciaországban évek óta rendszeresen követik egymást a természeti csapások a Föld légkörének felmelegedése következtében előállott klimatikus változások miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.