Ambrus
-7 °C
3 °C

Hírzárlat a börtönben megfulladt rab ügyében

2002.08.07. 08:35
Hírzárlatot rendelt el a büntetés-végrehajtási intézet országos parancsnoksága a sopronkőhidai börtönben elhunyt asztmás betegségben szenvedő Zámó Zsolt ügyében. Államigazgatási eljárás keretében vizsgálják, szakszerűen járt-e el az ápolónő, amikor kalciuminjekciót adott a fuldoklónak.
Államigazgatási eljárás keretében vizsgálják, hogy hogyan fulladhatott meg Zámbó Zsolt 27 éves elítélt vasárnap hajnalban az asztmás rohama után. A boncolási eredményt szerdára várja a rendőrség - tudta meg a Magyar Hírlap.

A szakszerű ellátás
Asztmásoknak a patikákban sürgősségi alapon bármelyik receptköteles készítményből recept nélkül is adnak, hogy a beteg meg ne fulladjon. Fulladáskor a betegnek először úgynevezett hörgőtágító spray-t adnak szájon át, ha nem hat, akkor vénásan vagy bőr alá kell injekciózni. A rohamosoknál általában Diaphilin-készítményt vagy szteroidot: Solumedrolt, vagy végső esetben Thonogént használnak.

Forrás: Magyar Hírlap

Cavintont is kapott már a fulladására

Mint ismert, a szükséges gyógykezelés nélkül akár halált okozó betegségben szenvedő asztmás Zámbó Zsolt - aki egy másfélszer háromméteres cellába volt bezárva harmadmagával - vasárnap hajnalban rosszul lett. A rokonok szerint reggel öttől nyolcig hiába könyörgött orvosért, csupán egy ápolónő adott be neki egy kálciuminjekciót, s korábban kapott már Cavintont is a fulladására. Zsolt - akit cigarettacsempészet kísérlete miatt ítéltek el, és egy év múlva szabadult volna - nem sokkal később megfulladt.

Kalciuminjekciót csak allergiás fulladásra kapnak a betegek, de asztmánál nem használják - nyilatkozta a Országos Korányi Tébécé- és Pulmonológiai Intézet tüdőgyógyász főorvosa a napilapnak. Dr. Mühllbacher Szilvia elmondta, az elítélt betegségét a börtönorvosnak ismernie kellett, ezért egy esetleges rohamra a börtönnek is fel kellett készülnie megfelelő készítményekkel.

Kérdések válasz nélkül

A sopronkőhidai börtönnek is van tüdőgyógyászati osztálya, ahol a súlyos, hasonló betegségben szenvedőket kezelik, a napilap kérdésére, hogy miért nem került oda az elítélt, senki sem adott egyértelmű választ. Polgár Tibor a börtön helyettes parancsnoka a Blikknek hétfőn úgy nyilatkozott, hogy tudtak arról, hogy a fogva tartott beteg. Arra a kérdésre, hogy miért nem egy nagyobb cellában helyezték el, úgy válaszolt, hogy "nos, nincs más zárkánk. De a szellőzés ott is megoldott volt".

A Blikk információi szerint a sopronkőhídai börtönben fél évvel ezelőtt hasonló körülmények között halt meg egy szívbeteg elítélt.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!