Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Halálos zuhanás kutyasétáltatás közben

2004.06.08. 06:42
Meghalt az a 62 éves férfi, aki hétfő este Budapest X. kerületi Óhegy parkjában egy 10-15 méter mély üregbe zuhant - derül ki a BRFK kommunikációs osztályának éjszakai közleményéből. A férfi alatt egy használaton kívüli kőbánya hulladékkal teli pincéje szakadt be az elmúlt napok heves esőzéseinek következtében.
A kutyát sétáltató férfi lába alatt mintegy nyolcvan centiméter átmérőjű lyuk keletkezett. "Szabályosan megnyílt a föld a férfi lába alatt" - mondta el a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője, Molnár Péter korábban az MTI-nek. A tűzoltók a mentést haladéktalanul megkezdték, de már csak a holttestet tudták kiemelni.

A helyszínre riasztott tűzoltók kemény küzdelmet vívtak a sérült kimentéséért, a munkálatokat rendkívüli omlásveszély nehezítette. Végül egy daru segítségével tudták kiemelni az áldozatot a nehezen megközelíthető gödörből, ám a mentők már csak a 60 év körüli férfi halálát tudták megállapítani.

A szakemberek eleinte arra gyanakodtak, hogy a terület alatt barlangjárat húzodik, később azonban kiderült, hogy az egykori kőbánya hulladékkal feltöltött pincerendszere omlott be. A 32 kilométeres járatrendszerbe az 1970-es években behordott szemét mára elbomlott, a pince mennyezete az elmúlt napok heves esőzéseitől szakadhatott be.

Évi tízmilliót költenek rá

Kádár Lukács, a polgármester tanácsadója elmondta, a pincerendszer Óhegy alatti részét már a '70-es években feltöltötték, és az önkormányzat évente tízmillió forint körüli összeget költ a további szakaszok feltöltésére. A szakértők első eredményei szerint a 15-18 méteres szintkülönbséget feltöltő hulladék bomlása és az esőzések következtében a felszínről nem látható lazulások keletkezhettek, és az elvékonyodott földréteg beszakadt a gyalogos súlya alatt.

A baleset pontos körülményeinek a vizsgálatát szakértők bevonásával az V. kerületi rendőrkapitányság rendkívüli halálesetekkel foglalkozó osztálya folytatja.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!