Magdolna, Léna
10 °C
28 °C

Vak magyart akartak megölni a biztosítási csaló nagyik

2006.05.26. 10:36
Egy magyar meggyilkolásával kezdték és egy másik magyar megölésével folytathatták volna biztosítási csalási gyilkosságaikat a Los Angeles-ben a múlt héten elfogott nagymamák. Helen Golay és Olga Rutterschmidt az utóbbi magyar kapcsolatait kihasználva vadászott áldozatokra, kiszemeltjük egy 74 éves, vak csontkovács volt.

Egy 74 éves, vak magyar nyugdíjas lehetetett volna a biztosítási kötvényekért gyilkoló kaliforniai nagymamák legújabb áldozata, írja a Washington Post. A magyar származású, 73 éves Olga Rutterschmidt és 75 éves társa, Helen Golay két hajléktalan férfit gázolt halálra cserbenhagyva az áldozatokat, hogy később 2,2 millió dollárnyi életbiztosítást vegyenek fel utánuk.

Az első áldozat is magyar volt

A biztosítási csaló nagyik első áldozata 1999-ben a magyar származású Paul Vados volt. A nehéz anyagi körülmények között élő férfi holttestét egy Los Angeles-i mellékutcában találták meg. A férif holttestét a két öregasszony kérte ki a rendőrségtől, mondván ők a férfi egyetlen élő ismerősei. A haláleset után 19 különböző biztosítás alapján vettek fel pénzt.

A nyomozók később megtalálták Vados lányát - a fia egy washingtoni börtönben tölti büntetését -, aki tagadta, hogy apja ismerte volna Rutterschmidtéket.

Az 1999-es, rejtélyes haláleset nyomozása már-már elhalt, amikor az ügyben eljáró nyomozó véletlenül meghallotta, hogy egy társa hasonló halálesetről pletykálkodik. Mint kiderült, a 2005-ben szintén cserbenhagyásos gázolás áldozatául esett Kenneth E. McDavid halála után is Rutterschmidt és Golay jelentkezett a holttestért és a biztosítási pénzért.

Vak csontkovács volt a kiszemelt

A két idős nőt a múlt héten letartóztatták, óvadék ellenében sem helyezik őket szabadlábra. A nyomozók attól tartanak, hogy az öregasszonyok több embert is megölhettek és még több gyilkosságot terveztek. Egyik jövendőbeli áldozatuknak az 1980-ban kivéndorolt csontkovácsot, a jóideje vak Josif Gabort szemelték ki.

A nyomozók akkor gyorsítottak a nyomozás ütemén, amikor azt látták, hogy Rutterschmidt tavaly novemberben az autójában különböző papirokat irat alá a vak férfival. Gabor rendőrségi meghallgatásán kiderült, hogy Rutterschmidt banki papirok fordításához kínált segítséget az angolul gyengén beszélő, nem látó férfinak, majd fogyatékosságát kihasználva biztosítási papirokat iratott alá vele.

Nem nyilatkoznak

A nyomozók még novemberben megfigyelték, ahogy Rutterschmidt Gaborral való találkozója után a bankban különböző papirokat ad le, néhányat meg kidob. A szemétből aztán egy biztosító társaság Gabor bankjának címzett levele került elő, ekkor állt össze a nyomozók fejében a kép a biztosítási csalásról. A gyanút így már csak tovább erősítette, amikor kiderült, hogy Golay McDavid halála napján egy, a férfi halálának helyszínéhez közeli autószervízbe telefonált.

A nyomozók lefoglalták Rutterschmidt és Golay autóit is, mert gyanújuk szerint az öregasszonyok maguk végeztek áldozataikkal. A Post hiába próbálta megszólaltatni a két öregasszony védőügyvédeit, Golay lánya, Kecia is csak annyit nyilatkozott, hogy anyja semmi törvénytelent nem tett.