Zalán
6 °C
19 °C

Hódító útján a gyapjaslepke

2006.06.12. 12:03
A mezőgazdasági kártevő komoly pusztítást végzett New Jersey erdeiben, de a lakosság életét is megkeseríti. Gondot okoz, hogy ürüléke belepi a kerteket, a gyapjaslepke megérintése pedig allergiás reakciót válthat ki. Az állam most beszáll az irtásba.

Gyapjaslepkék lepték el az USA-beli New Jersey erdeit, egy hónap alatt több ezer hektáron pusztították a növényzetet, írja az AP. A környéken 2001-ben volt utoljára gyapjaslepke invázió, akkor a hernyók 140 ezer hektáron lombtalanítottak.

Gyapjaslepke, azaz cigány moly

Nemcsak hazánkban, hanem az Atlanti óceán túlsó partján is komoly gondot okoz a gyapjaslepke. Amerikában a gypsy (cigány) szóról az állandóan vándorló jut az emberek eszébe, ugyanez nagyon illik a „cigány molyra”, vagyis a gyapjaslepkére is. Elterjedésükhöz részben hozzájárul a fiatal hernyók azon tulajdonsága, hogy egy selyemszálon függeszkedve több mérföldet képesek megtenni a szél hátán. Jóllehet a nőstény lepkék nem tudnak repülni, a hím gyapjaslepkék viszont nappal jó repülők, és nagy távolságokra is el tudnak jutni. A hímek antennájukkal, kifejlett szaglásukkal meg tudják találni, és jól nyomon tudják követni a nőstény lepkék illatát. Kedvenc táplálékuk a tölgy és a nyárfélék, valamint további károsítókra érzékeny fák, például a nyír, a fűz, a vadalma és a juhar. (Forrás: ForestPress)

A gyapjaslepkék New Jersey lakóinak életét is megnehezítik: Bruce Long például nem tudja használni a teraszát, de még a medence tisztítószerkezete sem képes megbirkózni a hernyókkal, a kertben élősködő több ezer példányról nem is beszélve. „Olyan az egész, mint egy horrorfilm. Ilyen undorító dolgot még életemben nem láttam” – nyilatkozta az 55 éves értékesítő a Gannett New Jersey című lapnak.

Joe Zoltowoski, a Mezőgazdasági Minisztérium gyapjaslepke programjának irányítója szerint az invázió az állami tulajdonú földekről kezdett terjedni. A Wharton State Forest-hez hasonló területeken nem létezik szervezett program a gyapjaslepke irtására, és a szárazság miatt az elszaporodást meggátló talajgomba sem szaporodott a szükséges mértékben.

Az iskolák vezetői is aggódnak diákjaikért, megpróbálják őket távoltartani az állat ürülékétől és a gyapjaslepkéktől egyaránt, az érintés ugyanis már elég az allergiás reakció kialakulásához. Több gyerekeknek szóló programot is le kellett mondani, érdemes őket inkább a négy fal között szórakoztatni.

„Minden tele van állati ürülékkel, a gyerekeket be kell küldenünk a házba. Különben is a hot dogot mustárral szeretem, nem kell rá semmi más” – utalt a mindenhol megtalálható hernyókra Dave Rhein gyerekfelügyelő.

Pénteken Jon S. Corzine kormányzó 750 ezer dollár szövetségi támogatást hagyott jóvá New Jersey gyapjaslepkeirtó programjára.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.