Szabina
4 °C
12 °C

Újratárgyalják a bolti sorozatgyilkos ügyét

2002.03.28. 11:32
Bizonyítéknak veszi a Legfelsőbb Bíróság az Erdélyi Nándor ügyében tett újabb tanúvallomást. A bolti sorozatgyilkosként elhíresült férfi csütörtöki tárgyalásán a váratlan fordulatot egy nő okozta, aki még március 12-én a Budapesti Főügyészségen tett vallomást. A vádlott a korábban kiszabott életfogytiglannál is súlyosabb büntetésre számíthat.
A jugoszláviai állampolgárságú Erdélyi Nándor bűnössége a csepeli kettős bolti gyilkosság során bizonyított, ám további két bolti gyilkosság esetében már első fokon felmentették. A mostani vallomás közvetett bizonyítéka lehet a Kinizsi utcai gyilkosságnak, ahol egy villamossági szaküzletben dolgozó fiatalembert lőttek fejbe.

A Legfelsőbb Bíróság az új tanúvallomás miatt csütörtökön hatályon kívül helyezte a még 2000. novemberében hozott elsőfokú ítéletet, ahol életfogytiglanra ítélték Erdélyit. Az ügyet újra kell tárgyalni, és ha bizonyítottá válik a harmadik gyilkosság, súlyosabb büntetésre Erdélyi számíthat. Az ügyészségen megjelent tanú, barátnője Erdélyi Nándor szállásadójának.

Dicsekedett a gyilkosságokkal

Az asszony - mint elmondta - a sajtóból értesült arról, hogy Erdélyit már majdnem felmentik a vádak alól, ezért érezte úgy, hogy jelentkeznie kell. Beszámolt arról, hogy a vádlott szállásadónője elmesélt neki egy esetet, amikor is vitába keveredett albérlőjével, mert az már hónapok óta nem fizette bérleti díját, és a vacsoráját is megette. A vita hatására Erdélyi egy óra múlva a korábbi pénzhiány ellenére, egy élelmiszerrel teli bevásárlószatyorral érkezett meg, majd még aznap este meghívta a szállásadót és egyik barátnőjét vacsorázni, ahol cigányzene mellett mulattak. Vacsora közben Erdélyi azzal dicsekedett, hogy hány embert ölt meg a délszláv háborúban, így neki már nem számít néhány emberélet.

Az ügyész a csütörtöki tárgyaláson hivatkozva az új helyzetre, megváltoztatta ügyészi álláspontját. Kérte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy az új bizonyítékot se hagyja figyelmen kívül az ügy elbírálásánál, és helyezzék hatályon kívül az elsőfokú ítéletet megalapozatlanság miatt.

A védő szerint gyatra az új bizonyíték

Erdélyi védője szerint az új bizonyíték nem állja meg a helyét. Már azért sem kell figyelembe venni, mert közvetett bizonyíték. A védő továbbra is felmentést kér védencének. Továbbá sérelmezte azt is, hogy március közepe óta nem kapta kézhez ezt a felmerült új bizonyítékot.

Ezt követően kapta meg Erdélyi Nándor az utolsó szó jogát. A bíró célzott arra, hogy Erdélyi az eljárás során mindvégig felhasználta a sajtót saját céljaira. Beszédében Erdélyi kijelentette, hogy a gyilkosságokat nem követte el, még érintőlegesen sincs köze egyik emberöléshez sem. Sérelmezte, hogy négy éve szerinte alaptalanul tartják előzetesben. Méltányos büntetés kiszabását kérte a bíróságtól.

Újra kell tárgyalni

A Legfelsőbb Bíróság ezt követően rendelte el az ügy újratárgyalását, a tanúvallomás figyelembevételével. A nyomozást mindvégig megnehezítette, hogy a kriminálpszichológus szerint Erdélyi krónikus hazudozó, és vallomásába szándékosan épített többletelemeket, hogy amikor azok megdőlnek, egész vallomása hiteltelen legyen. A vádlott, állítása szerint, azért is tett vallomást, hogy Doszpot Péter nyomozónak sikerélménye legyen. A pszichológus-szakértő átlagon felüli intellektusú, ám pszichopata, antiszociális beállítottságú személyiségként jellemezte Erdélyit, aki személyiségzavarai ellenére büntethető.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.