Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Levonult a benzolszennyezés első hulláma

2005.12.24. 12:50
Oroszország kértérítést követele Kínától a habarovszki bezolszennyezés miatt.
Levonult az orosz távol-keleten lévő Habarovszknál az Amur folyón úszó mérgező benzolfolt első hulláma - közölték szombaton a helyi hatóságok, amelyek azonban már attól tartanak, hogy mi lesz tavasszal a hóolvadást követően. Mindenesetre kártérítést követelnek Kínától.

A hét elején éri el a várost

A benzolszennyezés fő hulláma, amely egyelőre 190 kilométerre van várostól, hétfőn vagy kedden éri el a közel hatszázezer lakosú települést.

A rendkívüli helyzetek regionális hivatalában közölték, hogy a vízkiemelő berendezéseknél, kutaknál és szennyvíztisztító telepeknél egyelőre nem tapasztalták a benzol normálistól eltérő koncentrációját. A város több pontján és a folyón elhelyezett különböző mérőállomásokon gyűjtött adatok szerint a nitrobenzol koncentrációja ötször alacsonyabb az emberre veszélyes normáknál. Ettől függetlenül a folyón émelyítő szag terjeng.

Száz tonnányi szennyezés

A Csilin (Jilin) városi olajfinomító üzemben november 13-án történt robbanás nyomán mintegy száz tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került a Szungari folyóba. A szennyezés veszélybe sodorta több település ivóvízkészletét. A száz kilométer hosszúságú benzolszőnyeg december elején beleömlött az orosz-kínai határfolyamba, az Amurba, majd nem sokkal később elérte Habarovszkot.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.