Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Hatvanmilliárd forint értékű hamis kincstárjegyet akartak eladni

2004.08.03. 15:15
A Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte a nyomozást A. Block német, H. Pál orosz és K. Attila magyar állampolgár ellen. A rendőrség alapos gyanúja szerint a három férfi még 2001-ben háromszázmillió dollár értékben nemlétező címletű kincstárjegyeket akart eladni.
Három százmillió dolláros kincstárjegyet akart forgalomba hozni még 2001 augusztusában három férfi Budapesten. A magyar rendőrség az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodájával együttműködve fogta el a nem létező címletű értékpapírok értékesítésére készülő férfiakat. Csaknem három év múltán most, a nemrégiben megalakult Nemzeti Nyomozó Iroda fejezte be a nyomozást A. Block német, H. Pál orosz és K. Attila magyar állampolgár ellen. A három férfi pénzhamisítás miatt állhat majd bíróság elé.

FBI ügynökkel találkoztak

A nyomozás során a rendőrség kiderítette, hogy H. Pál még 2001. első felében szerezte be a három darab, egyenként százmillió dollár névértékű, pénznek minősülő amerikai kincstárjegyet, hogy azokat forgalomba hozza - áll a nyomozóiroda közleményében. 2001. augusztus 7-én H. Pál és A. Block a Hotel Intercontinentalban találkoztak egy amerikai FBI ügynökkel, akivel mint vevővel, korábban már tárgyaltak a kincstárjegyek letétbe helyezéséről. A gyanúsítottakat a találkozó helyszínén a rendőrség elfogta, a náluk lévő értékpapírokat lefoglalta.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet hivatalos úton közölte a rendőrséggel, hogy az Egyesült Államokban soha nem bocsátottak ki 100 millió dollár névértékű kincstárjegyet. Az eljárás során az igazságügyi okmányszakértői vélemény is megerősítette, hogy a lefoglalt kincstárjegyek hamisítványok.

Az orosz energetikai minisztertől kapta?

A százmillió dolláros bankjegy

Azt, hogy hol készültek a nemlétező címletű értékpapírok, a nyomozás nem tudták kideríteni, csupán a gyanúsítotti vallomások, valamint a lefoglalt iratok alapján véli a rendőrség, hogy Oroszországból kerülhettek Magyarországra. A százmillió dolláros bankjegyek egyébként a világ több pontján is feltűntek már, belőlük jópárat szintén lefoglaltak a hatóságok. A német gyanúsított vallomásában azt állította, hogy az orosz energetikai minisztertől származnak a kincstárjegyek, aki a papírokat egy németországi alapítványnak ajánlotta föl, ám az orosz hatóságok szerint ebből egy szó sem igaz.

A gyanúsítottak egyébként a hamis kincstárjegyeket több bankban is megpróbálták értékesíteni, illetve hitelfelvételhez fedezetül használni, de nem jártak sikerrel. K. Attila ezen kívül - egy pénzügyi tevékenység végzésére nem jogosult horvátországi takarékszövetkezet képviseletében - Magyarországon körülbelül tizenöt bankgaranciát és fedezetvállalási nyilatkozatot adott ki különböző cégeknek, projektjeik megvalósításához.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályán az iratismertetés lezárult, az eljárást befejezték, az iratokat várhatóan még ezen a héten megküldik vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek - mondta el az Index érdeklődésére az ORFK sajtóreferense.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.