Miklós
-7 °C
2 °C

Törvényes heroinadagoló Ausztráliában a függőknek

2001.05.08. 16:51
Vasárnap nyílt meg Ausztrália első törvényes heroinadagolója. A United Church nevű vallási közösség célja a heroin-túladagolásban elhunytak számának csökkentése. Az intézmény működését az ausztrál szövetségi kormány, a Vatikán és az ENSZ is ellenzi.
Két sztriptízklub között működik vasárnaptól immár törvényesen Ausztrália első heroinadagolója. A King Cross vöröslámpás negyedben a Uniting Church (Egyesítő Egyház) 1999-ben már működtetett hasonló intézményt, de pár nap elteltével a rendőrség bezárta. A Uniting Church bírósági eljárást indított, és miután azt idén áprilisban megnyerte, törvényesen is működtethette tovább az intézményt.

Sokan ellenzik az intézmény működését

Pat Kennedy szerint a létesítmény célja nemcsak steril körülményeket biztosítani a heroinfüggőknek és a túladagolást elkerülni, hanem tanácsot, segítséget nyújtani a drogról leszokni vágyóknak. Az intézet működését az ausztrál szövetségi kormány, a Vatikán és az ENSZ illetékesei is ellenezik.

A "szolgáltatás" délután hat órától este tízig működött vasárnap, a helyiség naponta 150-200 heroinfüggő befogadására alkalmas. Pat Kennedy, az egyház szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a vasárnap megjelenő drogosok közül egy fiatal szakmai segítségért is fordult hozzájuk.

Itthon is lehet hasonló intézmény

Magyarországon nincs törvényes heroinadagoló - nyilatkozta az Indexnek Csorba József, a Drogambulancia addiktológusa. Csorba szerint viszont ha igény, szükség lesz rá, akkor itt is kialakulhat egy hasonló hely, "az élet fogja kierőszakolni". Az addiktológus ismeretei szerint Magyarországon a "legnépszerűbb" kábítószer a marihuána, a heroinfüggők számát több tízezerre becsüli. Hazánkban a heroinfüggőket a metadonszubsztitúciós- és tűcsereprogram segíti (Budapesten, Pécsett, Miskolcon és Szegeden).

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.