Vilma
-7 °C
4 °C

Tűz a hűtőházban

2004.08.24. 21:36
Készenlétbe helyezték kedd estére a tartalékban lévő ügyeletes mentősofőröket Zalaegerszegen a kigyulladt hűtőháznál történt események miatt. Ha felrobban a hűtéshez használt ammóniát tartalmazó tartály, kitelepíthetik a környéken élőket.
Lokalizálták azt a tüzet, amely a zalaegerszegi hűtőházban ütött ki kedden délután két órakor. A 20-szor 70 méteres alapterületű üzemcsarnokban három hűtőkamra teljesen kiégett, beomlott a tetőszerkezet, és megrongálódtak az acél tartószerkezetek.

Egyelőre nincs közvetlen veszély

Tekintse meg képeinket!
Az oltási munkálatok szerda reggelig is eltarthatnak. Senkó Zoltán tűzoltó ezredes az MTI-nek elmondta: bár került a levegőbe széndioxid, szénmonoxid és ammónia, mennyisége nem érte el az egészségre veszélyes szintet.

Az üzemcsarnokban ezer tonna mélyhűtött kacsa és nagy mennyiségű csomagolóanyag égett el. Az óriási füstben a tűzoltók csak légzőkészülékkel tudtak dolgozni. A katasztrófa okáról a tűzoltóparancsnok egyelőre nem tudott információkkal szolgálni. A HavariaPress ugyanakkor úgy tudja, hogy a tüzet egyes feltételezések szerint az okozta, hogy a tető héjazata alatt húzódó elektromos vezeték zárlatos lett, és a szikra lángra lobbantotta az épület szigetelését. A becslések szerint a kár mértéke elérheti a milliárdos nagyságrendet.

Készenlétben a zalaegerszegi mentők

Készenlétbe helyezték kedd estére a tartalékban lévő ügyeletes mentősofőröket Zalaegerszegen a kigyulladt hűtőháznál történt események miatt. A HavariaPress úgy tudja, a készenlétre azért van szükség, mert a hűtéshez használt ammóniát tartalmazó egyik cső felrobbant.

Az ammónia nagyobb részét befogadó tartály is melegedni kezdett, jelenleg az összes helyszínen lévő tűzoltóegység ezt a tartályt hűti vízsugarakkal. Amennyiben az ammónia túlmelegszik és a tartály esetleg felrobban, a környék lakóinak kitelepítésére kerülhet sor. A mentők sofőreinek jelenleg nem szabad elhagyniuk az otthonaikat és állandóan telefonközelben kell lenniük, hogy azonnal szolgálatba léphessenek ha a helyzet úgy kívánja.

A tűz oltása közben estig három tűzoltó is könnyebben megsérült. Egyiküket a sötétben egy járó ventillátor sértette meg, a másik tűzoltót füstmérgezés gyanújával kellett ellátni, harmadik társuk sérüléséről egyelőre nincs információ.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.