Natália
-3 °C
8 °C

Hermafroditává teszi a jegesmedvéket a szennyezés

2006.01.10. 11:02
Kapcsolódó cikkek (1)
A globális felmelegedés mellett a nyugati világ vegyi szennyezése is fenyegeti az Északi-sarkvidék élővilágát. Az építőiparban használt gyulladásgátlókat a déli szél hordja a sarkvidékre.

A globális felmelegedés mellett a vegyi hulladékok is fenyegetik az északi-sarki jegesmedve-populációt, írja az Independent. A brit lapnak nyilatkozó tudósok aggodalmát a polibrómozott difenilek (PBDE) - az építő- és bútoriparban használt gyulladásgátló szerek egyik csoportja - keltették fel.

Szorult helyzet a tápláléklánc csúcsán

Az erősen mérgező, Európában és Észak-Amerikában széles körben használt vegyszercsalád a levegőbe jutva a déli szelekkel jut el a sarkvidékre. Itt a hideg miatt kicsapódik, és a vízbe jutva a táplálékláncban felfelé haladva mérgező töménységben bukkan fel a jegesmedvék táplálékában.

A szennyezés leginkább a tápláléklánc csúcsán álló jegesmedvéket veszélyezteti. A medvék zsírszöveteiben legfőbb zsákmányukhoz, a fókákhoz képest hetvenegyszeres koncentrációban mutatták ki a PBDE-t.

Hímnősítő szennyezés

A vegyszer drámai változásokat okoz a medvék szervezetében. A PBDE a nemi mirigyeket és a pajzsmirigyet is megtámadja, roncsolja a motorikus reflexeket és az agyfunkciókat. Érdekes mellékhatásaként a norvégiai jegesmedveállomány nőstényeinek két százalékában a női nemi szervek mellett hím nemi szervek is kifejlődtek, írja az Independent.

A környezetvédők szerint a difenilvegyületek egy másik csoportja, a szintén halogénszármazék poliklórozott difenilek (PCB) is komoly károkat okozhatnak. A PCB veszélyeit már korábban felismerték, a penta- és octa-PCB-t már az Egyesült Államokban is betiltották. Az Independent szerint azonban most is nagy készletek vannak raktáron a betiltott vegyszerből.

A környezetvédők aggályai szerint a sarkvidék a nyugati világ vegyihulladék-tárolója lett. Ez - a globális felmelegedés hatásaival együtt - könnyen a jegesmedvék végső pusztulását okozhatja még ebben az évszázadban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.