Ausztriába ért a legionárius-betegség

MTI
2002.10.21. 13:39
Ausztria Salzburg tartományában a közelmúltban úgynevezett legionárius-betegségben hunyt el egy férfi. Az illető feltehetően a Bad Vigaunban lévő uszodában fertőződött meg. A férfi elhunytának időpontját nem közölték. Az uszodát bezárták, s az ott végzett bakteriológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az elhunytat a vízben talált kórokozók fertőzték meg. Ugyanebben az uszodában fertőzést kapott egy nő is, nála azonban sikeresen kikezelték a kórt.

A súlyos, gyakran halálos tüdőgyulladással járó betegséget a Legionella pneumophila baktérium váltja ki, s különösen az idősebb, vagy legyengült immunrendszerű emberekre veszélyes. Gyakran üti fel a fejét ott, ahol a meleg víz a levegővel habot alkot, vagyis szaunákban, hűtőtornyok környékén, pezsgőfürdőkben.

A baktériumot 1977-ben fedezték fel, miután az American Legion veteránjainak Philadelphiában 1976-ban tartott találkozóján járványszerűen kitört a betegség; a 180 megfertőzött beteg közül 29 meghalt. Az utóbbi időben nagyobb fertőzési hullámok voltak 1999-ben Hollandiában, 2000-ban Ausztráliában és 2001-ben Spanyolországban.