Egy rendőr meghalt a manchesteri akcióban

MTI
2003.01.15. 00:23
Egy rendőr meghalt, három másik megsérült kedd este, amikor a Scotland Yard különleges ügyosztályának nyomozói Manchester északi részén három személyt megpróbáltak őrizetbe venni.

A műveletet a brit rendőrség első, igen szukszavú jelentése szerint a 2000-ben elfogadott terrorellenes törvény alapján hajtották végre. Ennél több a kedd esti közleményből nem derült ki, de az első független hírmagyarázatok szerint nem kétséges, hogy a balul végződött manchesteri rendőri akció is összefüggésben áll a minapi londoni ricinpánikkal.

A kedd esti manchesteri akcióban a rendőrök éppen a lakást próbálták átkutatni, amikor az ott talált gyanúsítottak rájuk támadtak, és az egyik rendőrt életveszélyesen megkéselték. A sérült tisztet kórházba szállították, ahol nem sokkal később meghalt. Három másik rendőr is könnyebben megsérült; a kiérkező erősítés elfogta a támadókat. Hírek szerint az őrizetbe vettek között észak-afrikaiak is vannak; ugyanezt a meghatározást használta a rendőrség a londoni ricinügyben őrizetbe vettek leírására is.

Az észak-angliai nagyváros érintett körzetében sok közel-keleti bevándorló él. A rendőri jelentésből nem derült ki, hogy a házban találtak-e méreganyagot vagy egyéb veszélyes eszközt.