Román lánykereskedők buktak le Kolozsváron

MTI
2003.01.29. 21:23
Több száz nőt adott el prostituáltnak Spanyolországban az a három bűnöző, akit Kolozsváron tartóztattak le a román hatóságok.

A román rendőrség szervezett bűnözés elleni ügyosztályának kolozsvári főnöke az AP hírügynökség szerint elmondta, hogy a két férfit és női bűntársukat kedden vették őrizetbe. Az illetőket azzal gyanúsítják, hogy olyan bűnszövetkezet tagjai voltak, amely 1997 és 2003 között mintegy háromszáz Romániából, Moldovából, Ukrajnából és Oroszországból való nőt juttatott a spanyolországi Vinaros és Alcanar városok nyilvános házaiba.

A román rendőrség augusztus óta követte nyomon a bűnszövetkezet tevékenységét. A spanyol hatóságokkal együtt tovább dolgoznak az ügyön. Hasonló rendőrségi akciókra került sor az elmúlt tíz napban Délkelet-Európa kilenc országában. Ezek során a hatóságok 297 embert vettek őrizetbe emberkereskedelem vádjával. Az akciók eredményeként 237 női áldozat nyerte vissza szabadságát.

A Mirage fedőnevű műveletet az a bukaresti székhelyű, Határokon Átívelő Bunözés Elleni Délkelet-európai Központ hangolta össze, amelyben a térség 11 országa működik együtt.