Hetven halott a kínai tengeralattjáró-balesetben

MTI
2003.05.03. 00:24
Hetven tengerész halálát okozó szerencsétlenség történt a kínai hadiflotta egyik hagyományos meghajtású tengeralattjáróján.

Az Új Kína hírügynökség pénteki jelentése szerint géphiba okozta a katasztrófát, amely néhány napja, egy hadgyakorlat közben történt az ország területi vizein, s a teljes legénység halálát okozta.

A szerencsétlenül járt tengeralattjárót bevontatták egy meg nem határozott kikötőbe, írta a hivatalos kínai hírügynökség a hadiflotta közlésére hivatkozva, további részleteket azonban nem árult el.

A Központi Katonai Bizottság elnöke, Csiang Cö-min (Jiang Zemin) részvétét nyilvánította az elhunyt legénység családtagjainak.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség felidézi, hogy a kínai hadiflotta az utóbbi években vásárolt Oroszországtól néhány "Varsavjanka" osztályú tengeralattjárót, egyelőre azonban nem tudni, hogy ilyen, orosz gyártmányú tengeralattjárón következett-e be a katasztrófa.

Az AP amerikai hírügynökség tudomása szerint a tengeralattjáró az északkeleti Liaoning tartomány partjainál, a Niecsangsan-szigetek közelében tartózkodott, amikor a szerencsétlenség bekövetkezett.