Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Antik szobortöredékeket foglaltak le vámosok Röszkén

MTI
2003.05.05. 12:40
Fehérmárványból készült antik szobortöredékeket találtak egy német rendszámú mikrobuszban vámosok Röszkén; a muzeális tárgyak értékét a szakértő 1 millió forintra becsülte. A vasárnap belépésre jelentkezett, vendégmunkásokkal Németországba tartó járművet egy jugoszláv férfi vezette. A tételes vizsgálat során egy gazdátlan csomag került elő, amelyben nyolc darab szobortöredék volt.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum szakértője azt állapította meg, hogy kulturális javak körébe tartozó muzeális értékű tárgyak a szobordarabok. A gépkocsivezető azt állította, hogy a csomagot megbízásból szállította volna Németországba. A férfi ellen kulturális javakra elkövetett csempészet alapos gyanúja miatt indult eljárás, a tárgyakat pedig a röszkei vámhivatal lefoglalta.

Szombaton hasonló módon akart átcsempészni szintén a röszkei határátkelőn ugyancsak jugoszláv állampolgár - vendégmunkásokat szállító mikrobusszal - többségében római kori régészeti leleteket, a több száz tárgy értékét 3,5 millió forintban állapította meg a szakértő.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!