Kiástak a földből egy Messerschmidtet

MTI
2003.06.08. 17:58
Kiásták a földből a II. világháborúban a Balaton somogyi partszakaszán, Kereki közelében lelőtt német gyártmányú magyar vadászrepülőgép roncsait, tájékoztatta Bruckner János, a lellei búváregyesület vezetője vasárnap, a munkálatok végén a távirati irodát.

"Dél körül emeltük ki daruval a munkagödörből a Messerschmidt másfél tonnás motorját, ami nagyon jó állapotban volt. Azonnal teherautóra került, és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szolnoki repülőgép-gyűjteményébe szállíttattuk" - mondta Bruckner János. Előkerültek más alkatrészek is, köztük a kormányszerkezet. Fegyvereket is találtak; ezeket tűzszerészek szállíttatták el további vizsgálatra, mondta el a repülőgép-roncsok kiemelésére szakosodott búváregyesület vezetője.

Az amerikaiak által 1944 nyarán lelőtt magyar vadászrepülőgép a Somogy megyei falu sportpályája mellett zuhant le. A nyolc lellei búvár szombaton látott munkához: markológép segítségével 15 méter átmérőjű, 6-7 méter mély gödröt ástak, hogy hozzáférjenek a vadászgép maradványaihoz.