Jövő márciusban áll bíróság elé Marc Dutroux

MTI
2003.06.20. 20:32
Jövő év március elsején - mintegy 8 évvel letartóztatása után - állítják bíróság elé Marc Dutroux-t, az egész Európát sokkoló belgiumi pedofil gyilkossági ügy vádlottját. A belga hatóságok pénteken bejelentették azt is, hogy Dutroux mellett bűntársaként feleségét, Michele Martint, és további két gyanúsítottat, Michel Lelievre-t és Michel Nihoult is vádlottként állítják az esküdtszék elé.

Az ellenük felhozott vádak között gyilkosság, emberrablás és nemi erőszak szerepel. A márciusban Arlon városában kezdődő per legalább egy hónapig tart majd. Marc Dutroux-t 1996-ban vették őrizetbe a csendőrök, a nyomozás azonban csigalassúsággal haladt: hét évi vizsgálati fogság után most kerülnek bíróság elé a bűncselekmények elkövetői. A pedofil gyilkos jelenleg ötéves börtönbüntetését tölti egy őr megtámadásáért és öt évvel ezelőtti szökéséért.

A belga rendőrség a pedofil gyilkos őrizetbe vétele után annak egyik rejtekhelyén még élve rátalált két elrabolt fiatal lányra. Négy további kislány tetemét is meglelték, kettőt Dutroux házának alagsorában. A pedofil gyilkos ügye mélyen megrázta a belga társadalmat, a férfi letartóztatásakor 300 ezer ember vonult az utcára, hogy elítélje a pedofíliát