Több százan eltűntek a bangladesi komp-szerencsétlenségben

MTI
2003.07.09. 20:28
Elsüllyedt egy komphajó Banglades déli részén, s a mintegy 700-750 utasból egyelőre csak 220 túlélőről tudnak a hatóságo. Ők vagy a partra úsztak, vagy a környékbeli halászok mentették ki őket.

A többi 450-500 eltűnt utas sorsa kétséges, de egyre valószínűbb, hogy az emberek többsége vízbefúlt. Az utasok pontos száma nem ismeretes, mivel Bangladesben nincsenek utaslisták, és a legtöbb utas csak a hajón veszi meg jegyét. A hatóságok eddig két holttestet találtak meg.

A hármas fedélzetű, Nasreen nevű komp a fővárosból indult Bholába, de alig 64 kilométerre Dakkától, kedd éjszaka Csandipur városánál felborult. A vízi jármű az esőzések nyomán alaposan megáradt Megna és két másik folyó, a Padma és a Dakatia találkozásánál az erős sodrás és örvények miatt dőlt az egyik oldalára.

A mezőgazdasági terményeket szállító hajó a megengedettnél kétszer több utast vitt: 400 személy az utolsó pillanatban szállt fel rá, miután egy másik járatot töröltek - adta hírül egy dakkai újság.

Az éjszakai óra miatt a baleset bekövetkeztekor az utasok többsége aludt - a hatóságok feltételezik, hogy az alámerülésekor még arra sem lehetett esélyük, hogy elhagyják a hajót.

A bangladesi kormány áprilisban feloldotta az éjszakai kompközlekedés tilalmát, de a hajótulajdonosok ígéretet tettek, hogy nem indulnak útnak rossz időben és betartják a biztonsági előírásokat.