Ezreket telepítettek ki Kanadában az erdőtűz elől

MTI
2003.08.03. 11:29
Brit Columbia tartományban harmincnyolcezer hektárnyi erdő égett le szombaton. A Sziklás-hegységben a terjedő erdőtüzek pénteken hatvan lakóházat pusztítottak el Barriere városban. A tőle északra fekvő Kamloops városból és környékéről 8500 személyt evakuáltak a tűz elől.

Gordon Campbell tartományi kormányfő szükségállapotot hirdetett a tartomány területének egészére. Mintegy ezer embert telepítettek ki otthonából a szomszédos Alberta tartományban is, ahol összesen negyven tűzvész tombolt szombaton, közülük tizenegy teljesen megfékezhetetlenül.

Hillcrest és Blairmore városokat egy "gigantikus erdőtűz" fenyegeti a hatóságok közleménye szerint. E települések lakói közül ezreket szólítottak fel arra, hogy álljanak készen egy esetleges azonnali evakuálásra.

Brit Columbiában attól tartanak a hatóságok, hogy átterjed a határon az a nagy erdőtűz is, amely a szomszédos USA-államban, Montanában tombol. Itt 9200 hektárnyi erdő vált a lángok martalékává a Glacier Nemzeti Parkban. A mintegy ezer tűzoltónak vasárnap sikerült megakadályoznia, hogy a vészesen közeledő tűz felperzselje West Glacier várost, de a tűzvész továbbra is veszélyes és korán sincs megfékezve. Idaho államban 2200 tűzoltó küzd hét erdőtűzzel.