Újabb áldozatokat szed a hőség Dél-Európában

MTI
2003.08.06. 15:45
Újabb halálos áldozatokat követelt Spanyolországban és Portugáliában a rendkívüli hőség, és a vele járó erdőtüzek. Franciaországban sem enyhül a kánikula.

Immár 13 halálos áldozata van a kánikulának Spanyolországban, ebből 11-en Andalúziában vesztették életüket, ahol a napi hőmérséklet meghaladja a 40 C fokot. További harminc személyt ápolnak ezen a területen kórházban.

Nem csitulnak viszont az erdőtüzek Extramadurában és Spanyolország északi részén. Burgos tartományban 200 embert kellett egy faluból szerdára virradóra kitelepíteni, miután egy villámcsapás okozta tűz elérte a település határát.

Portugália a NATO-tól kért segítséget

Portugáliában immár 14 halottja van az erdőtüzeknek, és a tűzoltók szerint újabb erdők lobbanhatnak lángra, mivel a hőmérséklet várhatóan tovább növekszik.

A lisszaboni kormány hétfőn az egész országot katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, és az Európai Unióhoz, valamint a NATO-hoz fordult segítségért.

Az Atlanti Szövetségtől az erdőtüzek ellen bevethető repülőgépeket és nehéz helikoptereket kért, míg az EU-bizottságtól támogatást a katasztrófákra elkülönített európai szolidaritási alapból.

A múlt hét eleje óta 54 ezer hektár erdő égett le Portugáliában. Jelenleg 2300 tűzoltó, 536 tűzoltókocsi és 700 katona vesz részt az oltásban.

Új párizsi hőrekord?

Franciaországban is tombol a nyár: a francia meteorológia szerint szerdán akár meg is dőlhet a párizsi hőmérsékletrekord, amely 1947 júliusa óta áll fenn, 40,4 fokkal.

Kedden már 38 fokkal megdőlt a párizsi augusztusi rekord. Az abszolút rekordot 1923-ban Toulouse-ban mérték: akkor a dél-franciaországi városban 44 C fokot mértek. Ugyancsak csúcsértékeket mértek Rennes-ben (39), és Caenban (38).