Megöltek a börtönben egy pedofíliáért elítélt papot

MTI
2003.08.24. 08:44
Rabtársa gyilkolta meg a több mint százharminc gyermek szexuális zaklatásával gyanúsított bostoni papot. John Geoghan esete indította el 2002 elején az Egyesült Államok katolikus egyházát alapjaiban megrázó pedofil botrányok sorozatát.

A férfit egy tízéves kisfiú zaklatásáért 2002 februárjában tízéves börtönbüntetésre ítélték. További két esetben hasonló nagyságrendű szabadságvesztést kapott, és még folyamatban voltak eljárások ellene. A Massachusetts állambeli Shirleyben lévő börtönben töltötte a büntetést. Egy másik elítélt támadta meg a börtönben szombat délben, és olyan súlyos sebesüléseket okozott neki, hogy kórházba szállítás után meghalt.

A hatóságok vizsgálatot indítottak a történtek körülményeinek kivizsgálására, és a halálos sérülést okozó rabot magánzárkába tették át.

Geoghan a bostoni katolikus egyházmegyében teljesített harminc éven át papi szolgálatot, és ez idő alatt molesztált több mint 130 gyermeket. Kiderült, hogy az egyházmegye vezetője, a tisztségéről tavaly decemberben lemondott Bernard Law bíboros hosszú éveken át tudott a pap viselt dolgairól, de nem tett feljelentést a bűncselekmények miatt, hanem csendben igyekezett "rendezni" a panaszokat, és egyik parókiáról a másikra helyezte át a fiatal fiúk iránt érzett szexuális vonzalmain uralkodni képtelen Geoghant.

Ez az ügy azonban csak a jéghegy csúcsa volt, ugyanis az is kiderült, hogy a bostoni egyházmegyében feltehetőleg évtizedeken át folyt a gyermekek szexuális molesztálása a papok részéről, olykor a fölöttes egyházi méltóságok tudtával és beleegyezésével.