Japánban elhunyt a legidősebb férfi a világon

MTI
2003.09.29. 06:43
A Guinnes Rekordok Könyve által a legvénebb férfiként számon tartott Tjugandzi Jukitit vasárnap este, 114 éves és hat hónapos korában érte a halál a Kjúsú szigeti Ogoriban lévő otthonában. Tjugandzi Jukiti 1889-ben született Fukuoka kormányzóságban, és sok mindennel foglalkozott hosszú élete során: többek között selyemhernyót tenyésztett, bankban dolgozott, társadalombiztosítási ügyeket intézett, és helyi közösségfő is volt az ITAR-TASZSZ szerint.

A veterán férfiú csak valamikor a kilencvenes éveiben szokott le arról, hogy személyesen járuljon a szavazóurnákhoz. Az utóbbi években látása meggyengült, de továbbra is naponta háromszor étkezett, minden nap ivott tejet, és állítólag szeretett kandiscukrot rágcsálni.

Japánban hivatalos adatok szerint több mint húszezer százévesnél idősebb ember él, 134-szer annyi, mint negyven évvel ezelőtt. A százon túliak több mint négyötöde a gyengébb nemhez tartozik. Kjúsú szigetén él a hosszú életűek világcsúcstartója, Hongo Kamato asszony, aki két hete ünnepelte 116-ik születésnapját.