Kerékpárutak a budapesti hidakon, nyolc év múlva

MTI
2003.10.02. 13:37
Kerékpárúton lehet majd közlekedni nyolc év múlva Budapest valamennyi hídján a Szabadság híd és a Lánchíd kivételével - mondta Vajda Pál (MSZP) főpolgármester-helyettes csütörtökön az MTI-nek. "A város a kerékpár-közlekedés iránt elkötelezett" - fogalmazott, amikor átadta az Árpád hídon felújított járdákat és bicikli utat. A mintegy 1,1 milliárd forintba kerülő beruházás során az 1950-ben épült, majd a 80-as évek elején kiszélesített Árpád hídon 1670 méter hosszan újították fel a járdákat és az átkelő északi oldalán kétirányú kerékpárutat alakítottak ki.

Pest és Buda között eddig csak az északi összekötő vasúti hídon és a Lágymányosi hídon lehetett biciklivel biztonságosan átkelni. Az Árpád hídon most kialakított kerékpárúton már a Margitsziget is elérhetővé vált. A beruházás kapcsolódott a Flórián téri felüljáró 1,3 milliárd forintos rekonstrukciójához, amellyel még júniusban végeztek. Vajda Pál elmondta: a budapesti hidak az elkövetkező 5-8 évben 20 milliárd forint értékű felújítási munkát igényelnek.

"A jövőben valamennyi budapesti híd és felüljáró felújítása során a fővárosi önkormányzat elő kívánja segíteni a biztonságos kerékpározást" - mondta. Közlése szerint az Árpád hídi kerékpárút és a budai oldali lehajtó megépítésével 1,3 kilométerrel nőtt a kerékpáros "főhálózat" hossza Budapesten, amely így összességében meghaladja a 140 kilométert.