Árverésre kerül egy lengyel templom és temető

MTI
2003.10.09. 11:47
Árverésre bocsátanak Lengyelországban egy római katolikus templomot és plébániát, mert az egyházközség nem tud kifizetni egy kártérítési összeget.

Az eleddig példátlan eset a Lódz környéki Dalików falucska Szent Máté-templomával történt. A XX. század elején épült templom szerepel a lengyel műemlékek jegyzékén, hozzátartozik egy plébániaépület kerttel, egy négyhektáros telek és egy kis temető.

A kártérítési per egy tragikus baleset nyomán indult az egyházközség ellen. 1997. október 11-én a temetőben rádőlt egy faág egy 14 éves lányra, aki súlyos gerincsérülést szenvedett, és élete végéig rokkant marad.

A bíróság havi 81200 forintnak megfelelő összegű járadékot és majdnem hétmillió forint értékű ezer zloty kártérítést ítélt meg a lánynak. Csakhogy az egyházközség szegény, és a templom és a többi ingatlan sem volt biztosítva.

A hívek felháborodása nem ismer határt. Fogadkoznak, hogy útját állják a végrehajtónak, nem engedik be a templomba és a temetőbe.

A sérült lány anyja azonban hajthatatlan: "Nem mondok le a pénzről. A lányom élete végéig nyomorék marad. Gondoskodnom kell a jövőjéről" - idézte az anyát a Gazeta Wyborcza című lengyel lap.