Megkezdődött a washingtoni orvlövész pere

Sky.com
2003.10.14. 09:55
Kedden áll bíróság elé John Allen Muhammad. A 42 éves férfit egy 53 éves járókelő meggyilkolásával vádolják, akit 2002. október 9-én lőtt le orvul az autójában elrejtőző Muhammad Virginia államban. A pert a gyilkossági helyszíntől 320 kilométer távolságra tartják, elsősorban azért, hogy elfogulatlan esküdtszéket lehessen felállítani.

Az Öbölháborús veterán Muhammadot a most 18 éves Lee Malvo társaságában tartóztatták le és tizenhárom ember meggyilkolásával vádolják. Malvo tárgyalása novemberben kezdődik, ő Muhammadtól külön áll a bíróság elé.

Muhammad esetében két virginiai törvény is irányadó lehet, az egyik a 2001. szeptember 11-e után hozott terrorizmus-ellenes törvény, mely halálbüntetés kiszabását is lehetővé teszi. A terrorizmus-ellenes törvény nem tesz különbséget felbujtó és végrehajtó között. A másik törvény értelmében csak arra szabható ki halálbüntetés, aki meghúzta a ravaszt. Muhammad ügyvédei igyekeznek a védelmet arra alapozni, hogy nem védencük húzta meg a ravaszt, ezt persze Malvo védői tagadják és igyekeznek Muhammadra visszafordítani e vádat.