Szabina
4 °C
12 °C

SMS-ben válnak a malájok

MTI
2003.10.24. 12:12
Mostantól Malajziában mobiltelefonon, egyszerű SMS-sel is kezdeményezhető a házasság felbontása: mindenféle hivatalos jogi papír beadása nélkül egyetlen hívással értesíthető az illetékes bíró a válási szándékról.

Az új rendelkezés által biztosított könnyítés azonban csak eddig terjed, nem mentesít az alól, hogy a házassági köteléktől szabadulni igyekvő fél személyesen jelenjen meg a válóperen, amikor is az érvényben lévő polgári, illetve iszlám törvények szerint kell megindokolnia szándékát.

Malajziában 1984-ben fogadták el az iszlám törvénykezés korszerűsített változatát, amely hat hónapi börtönnel is sújthatta azt a férfit, aki a hagyományos iszlám törvénykezés, a saría szerint akart elválni. A hagyomány nem teszi kötelezővé a válópert, megelégszik azzal, hogy a férj háromszor kijelenti feleségének: én elválok tőled.

Az iszlám világban nem Malajzia az első, ahol az SMS lehet a válóper kezdeményezésének eszköze: Dubaiban például már 2001-től elfogadják ezt a gyakorlatot a vallási bíróságok.

Az iszlám jogértelmezők között vannak, akik szerint a saría előírásának teljesítéséhez elegendő a mobiltelefon: ha a férj háromszor küldi el az asszonynak a válásról szóló SMS-t, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha szóban hangzott volna el az elbocsátó üzenet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!