Harminc határőrt ítéltek el vesztegetésért

2003.10.29. 11:30
Harminc határőrt ítéltek el üzletszerűen elkövetett vesztegetésért Somogyban. A határőrök a letenyei határátkelőhelyen követték el a visszaéléseket tavaly télen és tavasszal. A vád szerint a határőrök pénzt, valutát és különböző ajándékokat fogadtak el a be-és kiutazó kamionosoktól, cserébe gyorsan és problémamentesen engedték át őket a határon. Az elítéltek az átkelőhely teherforgalmi termináljában bonyolították le üzelmeiket.

A vádlottak a tárgyalás alatt végig tagadták a bűncselekmény elkövetését, de a bíróságnak különböző bizonyítékok álltak rendelkezésre. Egyrészt a nyomozók rejtett kamerás felvételeket készítettek a határőrök visszaéléseiről, másrészt több kamionos a gyanúsítottak eltávolítása után is megpróbálta megvesztegetni az egyenruhásokat.

A határőröket üzletszerű vesztegetésért ítélte el a Somogy Megyei Bíróság Katonai Tanácsa, legtöbbjükre 10-55 rendbeli elkövetést bizonyítottak. A bűncselekmény elkövetőinek zömét 1-3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, csak hatan kaptak próbaidőre felfüggesztett büntetést.