Visszatértek a tűzoltók a kaliforniai tűzvész körzetébe

MTI
2003.11.01. 22:03
Visszatértek a tűzoltók szombaton az egyesült államokbeli Kalifornia szövetségi állam déli részén fekvő Big Bear Lake hegyvidéki üdülőváros körzetébe, amelyet továbbra is fenyegetnek az erdőtüzek.

A tűzoltók a ködösre és hűvösre fordult időt kihasználva az elmúlt napokban már visszaszorították a tüzeket, a péntek éjszakát pedig - napok óta először - pihenéssel tölthették. Szombaton kora reggel azonban kénytelenek voltak visszatérni a Los Angelestől északkeletre, a San Bernardino hegységben lévő üdülőváros körzetébe, hogy megfékezzék a város felé közeledő lángokat.

Az üdülővárosból, amely az egyetlen olyan nagyobb település Los Angeles körzetében, amelyet még fenyegetnek az erdőtüzek, eddig 15 ezer embert menekítettek ki.

Az oltási, mentési munkálatokat az elmúlt napokban megkönnyítette, hogy csütörtöktől az évszakhoz képest hűvösre fordult az időjárás, péntek éjszaka már fagyközeli mélységbe süllyedt a hőmérséklet és továbbra is szitál az eső. Az időjárás-előrejelzés szerint szombat estig akár 15 centiméter hó is hullhat a hegyekben a hideg levegő érkezése nyomán. Nehézséget jelentett viszont a tűzoltóknak, hogy a kialakult sűrű ködben csökkent a látótávolság és csúszóssá váltak az utak.

Az erdőtüzek egy hét alatt húsz embert öltek meg, több mint 2800 otthont pusztítottak el, és 300 ezer hektárnyi területet perzseltek fel Kaliforniában - jelentette az AP hírügynökség.