Gátszkadás Mátranováknál

MTI
2003.11.02. 09:25
Átszakadt egy víztározó gátja szombat este a Nógrád megyei Bárna patakon, veszélyeztetve a közeli Mátranovák községet, ahonnan egy utca lakóit kiköltöztették.

- Senki sem sérült meg - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor tűzoltó ezredes vasárnapra virradóra, hozzátéve, hogy a vészhelyzet-kezelési központ a szükséges intézkedéseket megtette.

A Petőfi utcából kiköltöztetett mátranovákiak közül mintegy százan rokonoknál találtak szállást, míg a többi mintegy ötven személyt a művelődési házban helyezték el. Egy mozgássérült lakost a mentők kórházba szállítottak.

A mintegy 250 ezer köbméteres tározó még éjfél előtt kiürült. A megduzzadt patak vize a Petőfi utcában 25 házat körbevett, a hozzájuk vezető hidakat elsodorta.

A Nógrád megyei katasztrófa-elhárítók, a salgótarjáni tűzoltók és polgári védelmi szakemberek, valamint a helybeliek gépekkel dolgoznak a további károk megakadályozásán, a víz roncsoktól és hordaléktól való megtisztításán. A helyszínen vannak rendőrök és mentők is.

Éjfél óta a patak folyamatosan apad, várhatóan több utca nem kerül víz alá, és még vasárnap megkezdődhet a víz kiszivattyúzása a házakból.