Keresztfán a görög kutyákért

MTI
2003.12.07. 16:53
Kutyának öltözve négy méter magas keresztfára kötözte magát a berlini görög nagykövetség előtt egy svájci állatvédő, hogy ezzel a látványos akcióval mentse az athéni kóbor ebeket - azokat ugyanis szerinte megsemmisítés fenyegeti a jövő nyári olimpia előtt elrendelt intézkedések következtében.

A 23 éves Max Sartore háromnaposra tervezte önmegfeszítését, éjszakánként öt-öt órás alvásszünetekkel. Mint kifejtette, nem az olimpia ellen kíván tiltakozni, hanem az ellen, hogy több ezer gazdátlan kutya is az előkészületek áldozatává válhat. Egy európai állatvédő csoport azzal vádolta az athéni hatóságokat, hogy legalább 3000 eb likvidálására készülnek fel, de akár 50 ezer kóbor kutya vesztét is okozhatják. A berlini görög nagykövetség szóvivője szerint ilyesmiről szó sincs.

Az viszont tény, hogy a múlt hónapban az athéni kormány bejelentette: begyűjti, sterilizálja és azonosító bilétával látja el a kóbor kutyákat az olimpiai játékok előtt. Az ebtulajdonosokat felszólították, hogy lássák el bilétával állataikat, és nagy összegű büntetést helyeztek kilátásba mindazok számára, akik elhagyják, sorsukra bízzák kutyájukat.