Még ma is szidja a nácikat Churchill papagája

MTI
2004.01.19. 12:41
Még ma is lelkesen és trágárul szidja a nácikat az a hajlott korú, immár 104 éves papagáj, amelynek gazdája egykor Winston Churchill volt brit miniszterelnök volt. Az állatról a londoni Daily Mirror című lap írt hétfőn, de fajtájáról nem szólt. A papagáj meglehetősen trágár kijelentéseket tesz: Churchill hangján kiabálja, hogy "Fuck Hitler", vagy hogy "Fuck the nazis", vagyis hogy "B... meg Hitlert", stb.

A miniszterelnök papagája a Charlie nevet kapta, noha nőstény. 1937-ben került az államférfihoz - aki nyomban elkezdte káromkodásokra tanítani -, majd annak halála után Peter Oram állatkereskedő vásárolta meg. Mivel azonban Charlie folyamatosan káromkodott gyerekek jelenlétében is, végük Oramnak az angliai Reigate-ben lévő dísznövény-áruházába került.

A Daily Mirror ismeretei szerint jelenleg Charlie Nagy-Britanniában a legidősebb élő madár. A nagy papagájokról úgy tartják, hogy 70-80 évet érnek meg, ám mivel a megfigyelések meglehetősen későn kezdődtek, tulajdonképpen a tudomány még nem szolgált megbízható adattal a papagájok várható élettartamáról.