Öngyilkosságba kergették társai a túlsúlyos postást

MTI
2004.01.21. 16:05
Felfüggesztett börtönbüntetésre, s jelentős pénzbírságra ítélt egy brüsszeli bíróság öt belga postást egyik társuk halála miatt. A döntést minden megfigyelő példa nélkül állónak minősítette: az illetők ugyanis magánál a halálesetnél nem játszottak semmilyen szerepet, az áldozat, David Van Gysel ugyanis öngyilkos lett.

Az ügyészség, s ennek nyomán a bíróság azonban megállapította, hogy ők hajszolták bele a fiatal, még csak 21 éves fiút a tettbe, ők juttatták olyan lelkiállapotba, hogy még 2000 decemberében Van Gysel egy vonat alá vetette magát. Ugyanis állandóan csúfolták munkahelyén, viccelődtek vele, tönkretették munkáját, s még az is többször előfordult, hogy kiszúrták motorkerékpárja kerekét. S hogy miért szálltak rá kollégájukra? Mert kövér volt, 130 kilót nyomott, s ezzel a piszkálódások kiváló céltáblájának bizonyult.

A brüsszeli bíróság egyébként nem csak a fiú kollégáit büntette meg - négyőjükre 22-22, az ötödikre pedig 18 hónap felfüggesztett börtönt szabott ki -, hanem a belga postát, mint intézményt is: a cégnek 238 ezer euró büntetést kell fizetnie, mert nem tett semmit a zaklatás megakadályozására.