Hat éves kisfiú halt bele a madárinfluenzába Thaiföldön

MTI
2004.01.26. 10:26
Újabb két madárinfluenzás megbetegedést regisztráltak Thaiföldön - erősítette meg hétfőn az erről szóló lapértesüléseket Szudarat Kejuraphan közegészségügyi miniszter. Az ország középső részén egy 10 éves kislány és egy 58 éves nő fertőződött meg. Szomszak Thepszthin mezőgazdasági miniszter szerint a kezdeti kettőről már 10 tartományra terjed ki a madárinfluenza. A délkelet-ázsiai országban nem sokkal e két bejelentés előtt halt meg az első madárinfluenzás beteg, egy 6 éves kisfiú.

Felütötte a fejét Laoszban is a madárinfluenza. - Ezerszámra pusztul a baromfi az indokínai országban e járványos betegség következtében - közölte hétfőn a tömegtájékoztatás képviselőivel az ENSZ egyik illetékese. A laoszi hatóságok azonban még nem tettek hivatalos bejelentést a járvány megjelenéséről. Arról nem érkezett jelentés, hogy emberre is átterjedt volna a betegség ebben a szegény délkelet-ázsiai országban. A múlt szerdán jelentette a laoszi sajtó, hogy 400 baromfi pusztult el rövid időn belül egy Vientián melletti gazdaságban, de kizárta akkor, hogy madárinfluenza állna a baromfivész hátterében.

Eddig Laoszon kívül Dél-Koreát, Indonéziát, Japánt, Kambodzsát, Tajvant, Thaiföldet és Vietnamot sújtotta ez az emberre is veszélyes járványos kór, amely a jelek szerint tovább terjed. A dél-pakisztáni Karacsi kikötőváros egyik baromfitelepén csirkék között észleltek madárinfluenzás megbetegedést, az ország mezőgazdasági minisztériumának hétfői közleménye szerint arra azonban még nincs bizonyíték, hogy emberre is átterjedt volna a betegség. Észak-Banglades falvaiban rejtélyes betegség szedi áldozatait. Egészségügyi szakértők még nem foglaltak állást, hogy az ázsiai országokban terjedő madárinfluenza okozta-e az eddig összesen 15 ember halálát, akik közül ketten az elmúlt 24 óra alatt hunytak el.